Het college heeft dinsdagmiddag ja gezegd tegen het plan om een Holland Outlet Mall (HOM) te realiseren in de binnenstad van Zoetermeer. Het college ziet veel kansen met de HOM voor de stad en denkt dat het plan een grote economische impuls aan de binnenstad zal geven.

outlet mallDe resultaten van de haalbaarheidsonderzoeken laten zien dat de HOM voor Zoetermeer het positieve verschil kan maken, Het college wil dan ook verder met de ontwikkeling van het initiatief. Wethouder Marc Rosier: “Particulieren en bedrijven zullen 150 miljoen gaan investeren in de komst van de HOM, dat is ongekend in de regio! Geen enkele andere gemeente in de buurt is zo hard aan het vernieuwen als Zoetermeer, onlangs is de 8e nieuwe winkel in de stad geopend!”

Ook Mariëtte van Leeuwen, wethouder economische zaken, wil de kans op een impuls voor de binnenstad met beide handen aangrijpen. “Er wonen 8 miljoen mensen op een uur afstand van de HOM, we zien enorme kansen en rekenen op grote regionale aantrekkingskracht. Het Roermondse outlet centrum is ook een motor gebleken voor de regio, we verwachten dat dat ook hier kan gebeuren”.

20 miljoen per jaar extra omzet

Mariëtte van Leeuwen: “We moeten onze stad aantrekkelijk houden en blijven investeren om aan de veranderde wensen van consumenten te voldoen. Zij willen beleving, en dat biedt de HOM. Een dagje uit in Zoetermeer kan de bestaande winkels in het Stadshart en de Dorpsstraat samen ruim 20 miljoen extra omzet per jaar opleveren.” Volgens de wethouder heeft de huidige vorm van het Woonhart in ieder geval geen toekomst: “Als we niets doen, zal de leegstand die er nu al is alleen maar toenemen en is het Woonhart ten dode opgeschreven”.

Wijken moeten bereikbaar blijven

Ook voor Marc Rosier, wethouder verkeer en vervoer en stedelijke ontwikkeling, staan de lichten op groen. “Alle steden zoeken versneld naar innovatieve ideeën om hun winkelaanbod en inrichting van de binnenstad een impuls te geven. Wij kunnen daarbij niet achterblijven, zeker niet als ontwikkelaars bereid zijn om fors in de binnenstad te investeren. De HOM is een unieke publiekstrekker en biedt een kans die andere binnensteden in de regio niet hebben. Een aantrekkelijke verbinding van HOM, Stadshart en Dorpsstraat blijft een voorwaarde. En de wijken moeten bereikbaar blijven. Met de eigen parkeerplaatsen voor de HOM en extra parkeermaatregelen in de wijk kunnen we parkeeroverlast voor bewoners tegengaan. In een vervolgfase willen we deze oplossingen met de wijk verder uitwerken.”

Naar verwachting besluit de gemeenteraad in december of Zoetermeer verder gaat met de volgende fase van het initiatief. Deze bestaat uit een ontwerptraject, het opstellen van een voorontwerp bestemmingsplan en gesprekken met de initiatiefnemers om tot een overeenkomst te komen.

 

Alle rapporten en onderzoeksresultaten over de HOM kunt u bekijken op de website van de gemeente Zoetermeer: www.zoetermeer.nl/inwoners//holland-outlet-mall

-advertenties-

-goede doel-