VVD over de schaalsprong

 


schaalsprong vvd logo shareDrie stappen 

“Als we niets doen in Zoetermeer, als we ons neerleggen bij wat we hebben bereikt, als we tevreden terugkijken op onze successen, dan zal dat maar van korte duur zijn,” vindt de VVD. “Heel Nederland vergrijst, maar door onze geschiedenis van snelle groei zullen wij veel harder vergrijzen. En bij die vergrijzing past dat de gezinnen steeds kleiner worden. Het gevolg hiervan is dat we met een gelijk aantal huizen, steeds minder mensen in Zoetermeer kunnen huisvesten. En waar geen nieuwe jongeren komen, daar zal uiteindelijk ook de werkgelegenheid vertrekken." 

Bijbouwen

“Het is heel simpel,” vindt de VVD. “Als we willen verjongen, dan moeten er extra huizen komen. Huizen waarin de huidige inwoners kunnen doorstromen, huizen waarin jongeren zich kunnen vestigen en huizen die voldoen aan de trends van de toekomst. Een mix dus van starterswoningen, seniorenwoningen en huizen met meerdere bestemmingen zoals wonen en werken. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is door inbreiden en de hoogte in te gaan. En dat willen wij met oog voor kwaliteit en behoud van zoveel mogelijk groen.”

Kiezen voor karakter

“Laten we eerlijk zijn. Zoetermeer heeft van een aantal dingen niks. We spelen geen grote rol in onderwijs, we hebben geen haven, of het landsbestuur. Sterker nog, we waren de ICT-stad en toen we even niet opletten en Den Haag riep dat ze security-stad waren, raakten wij het meeste kwijt. Maar wij zijn wel een landingsplaats. Steden slibben dicht. De randstad slibt dicht en wij hebben daar geen last van. Sterker nog, Zoetermeer is de poort tussen metropool en de regio. Dat is onze sterkte,” Aldus de VVD. “Zet die poort open. Het moet heel makkelijk zijn om hier te komen. Het moet aangenaam zijn om hier te verblijven, te wonen, te recreëren. Meer woningen dus, maar we moeten wel aantrekkelijk blijven. De stad moet mee ademen. Daarom is het cruciaal dat we inzetten op de logistiek van de stad, maar ook op nieuwe initiatieven, of het nou gaat om een HOM, een nieuw museum, of een zwembad. Wat de VVD betreft kiest Zoetermeer er altijd voor om haar functie als knooppunt waar te maken. Want waar is urbanisatie succesvol geweest? Altijd daar waar het een knooppunt betrof.”

Toekomstbestendig

Zoetermeer moet volgens de VVD toekomstbestendig zijn, want meer inwoners – zo zegt de partij - levert meer bedrijvigheid, levert meer werk etcetera. “Daarom is het ook van belang dat we nu al beginnen met bouwen en versterken. Want stel je voor. Er komt een goedlopende HOM, of een Transportium, of een Techcampus. Dan komen er mensen, dan komt er vertier en dan komt die lightrail naar Rotterdam er ook. Er hoeft maar één dominosteentje te vallen en het effect is voor jaren merkbaar. Maar dan moeten we nu beginnen en niet met de bril van gisteren naar morgen kijken.”

-advertenties-

-goede doel-