The Swinging Company fotografie Bryan DiasLicht uit, spot aan! Alle deelnemende Zoetermeerse culturele verenigingen en instellingen zijn er klaar voor: het festival Cultuur Lokaal. De traditionele start van het culturele seizoen vindt dit jaar plaats op zaterdag 23 september in het nieuwe woon/winkelgebied Cadenza.

Op twee podia, op het Oostwaarts en op het Theaterplein, vinden de meest uiteenlopende optredens van Zoetermeerse bodem plaats en blikt het Stadstheater met enkele previews vooruit op het nieuwe theaterseizoen. Naast deze optredens zijn er verrassende straatacts, leuke kinderactiviteiten en wordt de informatieve Zoetermeerse Cultuurmarkt weer georganiseerd.

 

Feestelijke opening

Het festival gaat, onder aanvoering van wethouder Robin Paalvast, om 11.45 u op bijzondere wijze van start. De opening vindt plaats op het podium op het Oostwaarts en heeft direct een muzikaal vervolg op het podium op het Theaterplein. De opening is de aanzet tot een gezellige culturele dag, die pas in de avonduren zal eindigen.

Cultuur Lokaal luidt de opening in van een nieuw cultureel seizoen. Dat Zoetermeer op dat vlak veel te bieden heeft, wordt deze dag goed duidelijk! Instellingen als CKC & partners, Filmhuis Cameo, Cultuurpodium De Boerderij, Muziekschool Guitarmate en het Stadstheater laten graag zien wat zij in huis hebben. Datzelfde geldt voor diverse Zoetermeerse verenigingen, zoals o.a. Harpe Davids, Warm Water Jeugdtheater, Popkoor Just for Fun, toneelvereniging Thalia en United Cheers Cheerleaders.

 

Previews theaterseizoen

Het Stadstheater grijpt Cultuur Lokaal aan om alvast een tipje van de sluier op te lichten van het nieuwe theaterseizoen. Dit gebeurt aan de hand van zogenaamde previews. Op het programma staan optredens van bekende namen, waaronder Jan Rot, Leonie Meijer, LAVALU, Tribute to Lennaert Nijgh en Boom, like that! Tributeband Dire Straits. Er wordt om 21.30 uur spectaculair afgesloten met een optreden van het Broken Brass Ensemble. Deze band mixt verrassend de traditionele New Orleans-brass met hiphop-, funk-, jazz- en Balkan-invloeden en maakte de afgelopen jaren furore in binnen- en buitenland.

 

Kinderprogramma

Naast het veelzijdige podiumprogramma is er ook een speciaal programma voor kinderen. Op het Oostwaarts kunnen de kleinste bezoekers, in de tent van Bibliotheek Zoetermeer, spelen met taal bij het project ‘Jas van Taal’. Tevens wordt hier voorgelezen uit de prachtigste kinderboeken. Op het Theaterplein staan de medewerkers van stichting Piëzo klaar om de kinderen verschillende ambachten te leren, zoals houtbewerking en textiele werkvormen.

 

Zoetermeerse Cultuurmarkt

Net als andere jaren maakt de Zoetermeerse Cultuurmarkt weer een belangrijk onderdeel uit van het totale programma. Het publiek kan zich bij diverse kramen uitgebreid laten informeren over de vele mogelijkheden die onze stad op cultureel gebied heeft te bieden. Tussen het cultuursnuiven door tonen portretschilders hun kunsten, wordt het publiek vermaakt door het zingende duo Ensemble Canta en voert Jovel Entertainment, van Zoetermeerder Jori Veldhuizen, de nieuwste performance ‘UniQcycle’ op, met een variatie van meerdere unieke fietsen.

-advertenties-

-goede doel-