Speciaal voor Zoetermeer Actief heeft Marco Vroedsteijn van Smugglers’ Kitchen deze zomervakantie lekkere recepten voor u gemaakt. Het zijn eenvoudige makkelijke gerechten die stapsgewijs worden uitgelegd. Vandaag deel 3: een slaatje (huzarensalade).

 Huzarensalade snijden

 Huzarensalade snijden

Als je niet van snijden houdt moet je vooral niet verder lezen. Maar ik word er altijd heel rustig van. Sommige tradities houden ik en mijn vrouw al jaren in ere. Een slaatje maken, is er daar één van. En niet alleen met Oud & Nieuw, ook in de zomer is een heerlijke huzarensalade gezond en lekker fris. En dat betekent behoorlijk wat snijden. Dit recept is hoogstwaarschijnlijk niet origineel maar wel buitengewoon smakelijk! Het maakt mij altijd heel gelukkig als ik iedereen lekker zie smullen van mijn hapjes.

Boodschappen

Sla, 2 grote appels (Elstar, of Jonagold), 2 uien, 750 gram aardappels, Vlees (een blik ham, draadjesvlees, kip of net wat je hebt staan), 6 middelgrote augurken. Mayonaise, slasaus (of light varianten als je geen vet meer mag van de dokter) en kruiden. Versieren van het slaatje doe je met alle blikken uit je kerstpakket of net wat je in de koelkast hebt staan. Bijvoorbeeld: Olijven, vis, mandarijn of gekookte eieren. 

Zeven stappen

Stap 1: Snij de ui, de augurken, het vlees, de aardappels en de appels in gelijke blokjes van een halve centimeter (zie foto).

Stap 2: houd de aardappelblokjes apart en doe de rest in een grote kom en roer voorzichtig door elkaar. Breng het op smaak met je favoriete kruiden (ik gebruik, oregano, witte peper en zout, paprikapoeder, kerriepoeder en peterselie).

Stap 3: Spoel de aardappelblokjes af en kook ze met een snuf zout ongeveer 7 minuten. Blijf prikken, zodra ze maar een beetje gaar worden moet je ze afgieten, ze garen ook nog na!

Stap 4: Doe als laatste de warme (!) aardappelblokjes in je kom en meng met de rest. Doordat de aardappels warm zijn mengen de smaken dan goed. Voeg hier 3 eetlepels mayonaise aan toe tot je een mooi smeuïg slaatje hebt. Niet prakken! Laat zien dat je zo je best hebt gedaan op het snijwerk.

Stap 5: Laat dit alles in de koelkast goed afkoelen. Je kunt dit echt dagen tot wel een week goed houden.

Stap 6: Leg op een grote schaal wat slabladeren (niet echt lekker maar het staat zo leuk). Schep daar je slaatje op en smeer dit uit. Breng twee eetlepels slasaus aan en smeer dit netjes met een spatel over je slaatje.

Stap 7: Versieren maar! Hier ben ik niet zo goed in zoals je op de foto kunt zien. Ik gebruik ook altijd een beetje tomatenketchup dat smaakt er erg goed bij.


#smugglerskitchen #huzarensalade #hartig #tussengerecht #slaatje


PS Stokbroodje erbij en smullen. Dit recept is voldoende voor 10 personen. Kom soep erbij en je hebt een heerlijke zomerse maaltijd.

 

Alle Zomerrecepten kunt u hier terugvinden: Zomerrecepten

Tekst: Marco Vroedsteijn, www.facebook.com/Smugglerskitchen

Marco smugglers kitchen

-advertenties-

-goede doel-