Mooi1kwartaal2015 logo kleur MOOI verbindt mensen1

Het MOOI! Jaaroverzicht neemt u mee langs vele activiteiten van Stichting MOOI! in 2015. 

 

Januari 2015

DSC00812

                                                                                             Burgemeester Aptroot opent Just-a-break

DSC00819


 Justabreak heeft tot doel jeugd tussen 12 en 18 jaar, een plek te bieden om te ontwikkelen en om ondersteuning te krijgen. Er is ook een aanbod voor jong volwassenen. De verbouwing van Justabreak is uitgevoerd door het Leerwerkbedrijf van MOOI onder leiding van werkbegeleider Ronald Breedijk.

Stichting MOOI werkt ondersteunend voor Justabreak en helpt de vrijwilligers met het begeleiden van de jongeren. De vrijwilligers van het jongerencentrum zorgen na schooltijd voor een fijne en veilige plek waar jongeren kunnen chillen, een spelletje doen of huiswerk maken.

jan graffiti palenstein jan Zaalvoetbal Veur Rob Verbunt DSF8823 1

Graffiti in de kelder

Jonge graffitispuiters versieren de keldergangen van de Jan van Beierenflat in Palenstein. Jongerenwerker Eugene Wijbers begeleidt de jonge kunstenaars die op grote panelen hun werk maken, als de flat gesloopt wordt kunnen de kunstwerken er gemakkelijk afgehaald worden.

Zoetermeerse jeugd in Highschool Sevenstars Zaalvoetbalcompetitie

Maar liefst 120 jongeren nemen momenteel deel aan de Highschool zaalvoetbalcompetitie van vereniging Sevenstars Zoetermeer. Jongerenwerkers van MOOI en JONG begeleiden de wijkteams van jongeren die op deze manier leren te spelen in teamverband, elkaar te respecteren en samen plezier te hebben.

 

 Februari 2015

20150205 39786 20150205 39643

20150205 39794

Donderdag 5 februari opende Stichting MOOI het nieuwe Centraal Bureau aan de Willem van Cleeflaan in Palenstein. Het pand is helemaal opgeknapt door jongeren van de Klussendienst van MOOI, die hiermee werkervaring konden op doen.

Wijkwethouder Taco Kuiper hing samen met Hans Roskam, algemeen directeur Stichting MOOI, de vlaggen op bij het nieuwe pand. Wethouder Kuiper: “Ik hoop dat Stichting MOOI nog heel lang van deze ruimte gebruik zal kunnen maken. Palenstein zit in de lift, mede door de inzet van MOOI! Ook de Klussendienst heeft hier fantastisch werk geleverd door een verouderd pand met achterstallig onderhoud om te toveren in een mooie multi-functionele werk- en ontmoetingsruimte voor de werknemers van Stichting MOOI!” Jolanda Letterie, manager regio Zoetermeer, vult aan: “De jongens van de klussendienst hebben inderdaad perfect werk geleverd en het mooie is dat zij allemaal zijn doorgestroomd naar opleiding of werk!”

Jeugdwerker Anneke Janse bood samen met de kinderen van de kinderclub in Castellum Palenstein een kunstwerk aan, gemaakt door de kinderen.

 Opening Bus 63 foto Rob Verbunt MG 3137  20150226 41104

 

Na de opening van het Centraal Bureau kon MOOI deze maand nog een feestje vieren: de opening van Bus 63 in Buytenwegh. Het Lerend en Levend buurtcentrum aan de Busken Huethove 63 in Buytenwegh is een buurtcentrum, opgezet door Stichting MOOI, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen meedoen aan activiteiten en cursussen. Stichting MOOI werkt bij het buurtcentrum samen met vele andere organisaties in de wijk, zoals missionaire en diaconale initiatief Halte 2717 en het ID college.

De zon schijnt wél bij Speelmeer!

Het druilerige weer nodigde in de voorjaarsvakantie niet echt uit om lekker buiten te spelen, maar was perfect om de hele dag te spelen bij Speelmeer in de Veur! Heel veel kinderen vonden de weg weer naar het speelfeest in de schoolvakanties. Dit voorjaar was het thema Glitter en Glamour, de kinderen zelf speelden de hoofdrol en konden optreden, knutselen met glimmers of meedoen aan een fotoshoot.

Het hoogtepunt van de dag was de modeshow, waar kinderen over de rode loper paradeerden in zelf bedachte en gemaakte creaties.

suzanne
Je moet een beetje gek zijn!

Jongerenwerker Suzanne Luyken: “Het is het gevoel dat jij de jongeren een platform kunt geven waardoor zij het verschil kunnen maken. En je moet een beetje gek zijn!” Als je de leefwereld van de jongeren kent en daar feeling mee hebt kun je makkelijker contact maken met de jongeren. Vanuit een goed contact kun je vervolgens veel bereiken. “Dat is het leukste van het werk: de groei zien bij de jongeren, dat je echt wat bereikt.”

Suzanne zoekt de verbinding met de jongeren: “Je moet niet te snel willen of te veel vragen, dan ben je de jongere al snel kwijt”. Maar als je eenmaal een vertrouwensband hebt opgebouwd kun je gemakkelijker advies en informatie geven. Eerst draaien ze een keer een bardienst mee, later zijn ze toe aan een andere taak zoals het tellen van de kas. “het mooiste is”, vertelt Suzanne, “als ze een taak krijgen vanuit de relatie die je met ze hebt en ze zich ook verantwoordelijk voelen. Die verantwoordelijkheid kan echt een kick zijn voor een jongere, er is iemand die in hen gelooft!”

“Overal moeten de jongeren vooral luisteren en zich aan de regels houden, in het jongeren centrum kijken we vooral naar wie ben jij wat wil je?” Suzanne lost moeilijke situatie graag met wat humor op, dat werkt veel beter dan veroordelen. “Een groepje jongens die er wel eens op uit trokken om te knokken - echt haantjesgedrag!- heb ik een documentaire laten zien over hoe dat eraan toe gaat in de dierenwereld. Het is helemaal niet nodig om er vermanend een oordeel aan te hangen, dat snappen ze echt zo ook wel. Ik laat het alleen zien!”

 

 

Maart 2015

20150318 44300

Positieve energie door het verbinden van jong en oud

"Altijd wanneer ik over mijn werk praat, besef ik dat ik echt een leuke baan heb", vertelt Desiree Ramdien met een glimlach op haar gezicht. Deze medewerkster van MOOI! heeft een duo functie als Consulente Samenlevingsopbouw en Consulente Netwerkcoaching. Ze zet zich met haar werkzaamheden in voor het verbeteren van buurten binnen Zoetermeer en heeft dezelfde visie als haar werkgever: 'Mensen - jong en oud - met elkaar verbinden'.

Bewoners die ongewild thuis zitten vanwege chronische pijn of werkloos zijn, hebben volgens de MOOI-medewerkster vaak het gevoel dat ze geen onderdeel van de samenleving meer zijn en vereenzamen hierdoor. Desiree: "In sommige gevallen krijgen deze mensen weer zin om dingen te ondernemen of gezellig bij de buurvrouw op visite gaan. Het feit dat mensen daardoor geactiveerd worden, dat geeft mij zoveel energie."

Wat Desiree ook positieve energie geeft, is talenten ontdekken bij mensen. "Iedereen kan wel iets. De één kan koekjes bakken, de ander organiseren en de ander kan weer flyers ontwerpen of sponsors zoeken voor de burendag. Wij bundelen vervolgens die krachten en verbinden die talenten met elkaar om activiteiten te organiseren. Vaak denken mensen dat ze niets kunnen. Maar na een gesprek komt er altijd wel iets uit, alleen moeten ze wel écht willen," legt ze uit.
 Schoon 1  Schoon 4 Schoon 4 Schoon 5 

Morgenster en Atrium sluiten rolstoel-match

In maart haalden leerlingen van Het Atrium, een aantal niet meer in gebruik zijnde rolstoelen op, bij het naastgelegen woonzorgcentrum De Morgenster. De rolstoelen worden op Het Atrium door leerlingen nagekeken waarna ermee geoefend wordt bij de Zorg en Welzijnsles op de school. Marja Meijer van Team Jong & Vrijwillig  verzorgde de onderlinge verbinding tussen de partijen.

'We vinden het leuk om te doen.' 'Ik heb ooit al eens eerder een rolstoel geduwd' zeiden de leerlingen in de hal van De Morgenster, waar in alle vroegte de rolstoelen met toebehoren werden klaargezet. Een woordvoerder van De Morgenster gaf op haar beurt aan hoe blij zij is met de mogelijkheid tot hergebruik van de stoelen.

Opschoondag in Buytenwegh

Op verschillende plekken in de wijk Buytenwegh, werd zaterdag 28 maart de buurt aangepakt in het kader van de 'Opschoondag'. Vele actieve wijkbewoners van allerlei leeftijden stroopten de mouwen op. Ondersteund door studenten van het ID College, Stichting MOOI en Buurt Bestuurt werd er papier geprikt en bloembakken gevuld en opgehangen. In de Van Randwijkhove is een insectenhotel geplaatst en is de openbare ruimte voorzien van verschillende plantjes.

Voor de kinderen die even pauze nodig hadden was er een tent waar geknutseld kon worden. Daar kwam iedereen ook bij elkaar om een kop koffie te halen. Iets wat nodig was omdat de zon zich niet wilde laten zien.

Jong en Vrijwillig Rolstoelmatch Morgenster Atrium foto Rob Verbunt MG 3097 Schoon 3

 

logo kleur MOOI verbindt mensen1

 

Foto's: Zoetermeer Actief en Rob Verbunt, fotocollage van André Bijkerk.

Dit jaaroverzicht is mede mogelijk gemaakt door Stichting MOOI

 Mooi1kwartaal2015

 

 

-advertenties-

-goede doel-