20230316 37348Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze  serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk Wall of Sound.

Wall of Sound is een kunstwerk van Rein Jelle Terpstra op de buitengevel van de sportzaal van het Erasmus College, aan het Van Doornenplantsoen 31. Meer dan 2800 spiegelende objectjes zijn gemonteerd op de gevel van de sportzaal, met onder de spiegeltjes een lichtbalk met LED-verlichting. Overdag spiegelt de gevel de luchten van dat moment, de zon reflecteert prachtig in de spiegeltjes die allemaal een andere kant op schijnen. In de avond wordt het licht via een ingenieus systeem aangestuurd vanuit een audiotechnische ruimte in de school en ziet het kunstwerk er weer heel anders uit.
Een ‘Wall of Sound’ staat in de muziek voor een zo vol mogelijk diffuus geluid, waar geen stilte in zit. Deze Wall of Sound maakt geen geluid, maar is continu in beweging, dag en nacht en staat geen moment stil.
Het kunstwerk is in 2011 geplaatst.

 

 20230316 37344  20230316 37350

Rein Jelle Terpstra

Terpstra (geboren 1960 in Leeuwarden) is een Nederlands beeldend kunstenaar, werkzaam in Amsterdam. Na zijn studies aan de AKI in Enschede en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam heeft hij zich toegelegd op fotografie en projecten in de openbare ruimte. Zijn werk is te zien in verschillende collecties en plaatsen, zoals San Francisco, New York en Los Angeles. In Nederland is zijn werk te vinden in het EYE Film Museum (Amsterdam) en het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam). Terpstra geeft les aan de Minerva Fine Art Academy in Groningen.
Een bekend werk van hem in de openbare ruimte is Golven op IJburg, in Amsterdam. Op een binnenplaats tussen huizen staan drie grote betonnen bakken, zodra een bewoner zijn huis uit komt, komt het water in de bakken in beweging. De uitrollende golven van het ene bassin worden door het volgende bassin overgenomen. Na enkele minuten is het dan weer stil op de binnenplaats.

 

Tekst: Rita Soutendijk
Video: Stefan Ramdharie


wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-