Vraagt u zich wel eenDSC 3920s af wat een Zoetermeerse straatnaam betekent? Welk verhaal zit er achter dat blauwe straatnaambord? In de straatnaam van de week gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Albert Schweitzersingel in de wijk Rokkeveen.

De Albert Schweitzersingel bevindt zich samen met de Madame Curiesingel en Louis Braillelaan in een buurt in Rokkeveen vernoemd naar personen die  eind 19e en begin 20e eeuw zeer invloedrijk zijn geweest.

 DSC 3930 DSC 3933 

 

Schweitzer in 1955Albert Schweitzer werd geboren op 14 januari 1875 in Kaysersberg, Elzas, dat toen onder Duitsland viel. Het ligt nu in Frankrijk. Hij is opgegroeid met de Franse taal. Zodra Albert groot genoeg was om de pedalen te bereiken begon hij orgel te spelen. Op zijn achtste begon hij op kerkorgels te spelen. Schweitzers gezin was erg religieus. Zijn vader was parochiebestuurder en zijn moeder dochter van een predikant. Toen hij zestien jaar was ging hij dan ook filosofie en theologie studeren. Daarnaast ontving hij orgelles van een grote Parijse organist.

Hij behaalde in 1900 de graad van doctor in de theologie. Vervolgens werkte hij predikant. Hij gaf in1902 colleges aan de theologische faculteit in Straatsburg. Hij schreef verschillende boeken, over theologie, maar ook een biografie over Johann Sebastian Bach.

 

Zendingswerk

In 1905 besloot hij gehoor te geven aan een oproep van de Society of Evangelist Missions of Paris om zendingswerk in Afrika te doen. Al langer liep Schweitzer rond met het idee iets te doen aan het voor hem onbegrijpelijke gegeven dat hij een gelukkig leven leiden mocht, terwijl er zoveel mensen met leed en zorg kampten. Albert wou echter ook echt iets kunnen doen aan het leed en begon oktober 1905 een studie geneeskunde om arts te worden. Hij behaalde zijn MD in 1913 met specialisatie tropische geneeskunde en chirurgie. Het jaar daarvoor was hij getrouwd met Helene Bresslau, de dochter van een professor. Om hem te helpen in Afrika ging zij verpleegkunde studeren.

In 1913 reisden zij vervolgens naar wat toen Frans Equatoriaal Afrika was. Hier richtten ze - na verschillende tegenslagen - het AlbertZiekenhuis Afrika Schweitzer Schweitzer-ziekenhuis op aan de rand van een oerwoud. Er was voorheen in die regio helemaal geen arts aanwezig en jarenlang was Schweitzer de enige in het hele ziekenhuis. De middelen waren schaars en de uitrusting was primitief, maar inheemse Afrikanen stroomden naar de plek toe, en in de decennia die volgden, werden heel veel mensen behandeld. In de eerste negen maanden alleen al werden meer dan 2.000 patiënten behandeld.

Orgel Schweitzer copyZijn verleden kwam hem goed van pas in zijn missie om een ziekenhuis op te richten. Om het te financieren gaf hij in Europa talrijke benefiet orgelconcerten en lezingen.

In 1952 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. Motivatie van de prijs: "voor zijn altruïsme, eerbied voor het leven en onvermoeibaar humanitair werk dat heeft geholpen om het idee van broederschap tussen mensen en naties levend te maken." Het geld dat hiermee gemoeid was besteedde hij aan de bouw van een apart dorp voor leprapatiënten. In 1986 is er een prijs met zijn naam ingesteld, de Albert Schweitzer-prijs voor humanitarisme. Dit is een prijs die wordt uitgereikt aan mensen die een voorbeeldige bijdrage hebben geleverd aan mens en milieu. Het doel van de prijs is om de zaak van het humanisme te bevorderen.

Graf Albert Schweitzer

Schweitzer stierf op 4 september 1965 op 90-jarige leeftijd in zijn geliefde ziekenhuis. Zijn graf, in de buurt van zijn ziekenhuis, wordt gemarkeerd door een kruis dat hij zelf heeft gemaakt.

Door: Shirley Weemeijer

Foto's: Wikipedia.
Straatfoto door: Rianne Veeninga

Bronnen:
Nederlandse Wikipedia: Albert Schweitzer

www.biography.yourdictionary.com/albert-schweitzer

www.nobelprize.org/peace/1952/schweitzer/facts

www.pbs.org/newshour/health/dr-albert-schweitzer

 

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-