IMG 0015Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze  serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk De Val.


IMG 0014Het kunstwerk De Val van kunstenaar Herman Lamers is een herkenningspunt voor het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC), aan de Osijlaan in Dorp. Het is een neon-beeld van een uit de hemel vallend kind, overdag zijn de contouren zichtbaar en ’s avonds wordt het silhouet verlicht met neon. Aan het gebouw zelf is niet direct te zien wat voor activiteiten erin plaatsvinden. Het beeld werkt overdag als herkenningspunt en wordt ‘s avonds als neon zichtbaar - wat overeenkomt met de activiteiten in het centrum: overdag workshops en ‘s avonds theater en muziek voorstellingen.
Het beeld is gemaakt van staal met neonlicht en is geplaatst in 2001, op het toen net nieuw opgeleverde CKC gebouw.

 

 

Hermanus Cornelis (Herman) Lamers

Herman Lamers (Bussum, 1954) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar, fotograaf en tekenaar. Lamers studeerde van 1975 tot 1980 aan de Academie Minerva in Groningen. De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam en doceerde aan Avans Hogeschool in Breda
Essentieel voor de kunstenaar is de functie en betekenis van het beeld in een sociale context. Lamers: “Doel van mijn werk is de betrokkenheid van de toeschouwer direct of indirect bij het beeld en de ruimte te activeren.”

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden www.zoetermeer.nl/.../kunstroutes-door-de-stad 
Dit kunstwerk komt voor in de tweede route rond de Dobbe. De route is 2,2 kilometer met het startpunt op het Stadhuisplein en het eindpunt op de hoek Vlamingstraat/Dorpsstraat.

Tekst: Rita Soutendijk
Foto’s: Miroslav Buhac

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-