IMG 2618U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'Straat in Beeld', hebben we dit voor u uitgezocht. Deze week: Newtonstraat op het bedrijventerrein Zoeterhage.

De Newtonstraat is vernoemd naar Sir Isaac Newton die leefde van 1642 tot 1726. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke wetenschappers aller tijden en als sleutelfiguur in de wetenschappelijke revolutie. Zoals zoveel invloedrijke wetenschappers uit de geschiedenis had Isaac Newton meerdere rollen. Hij was wiskundige, natuurkundige, astronoom, theoloog en auteur.

De periode waarin Newton is opgegroeid staat bekend als de Wetenschappelijke Revolutie. Deze begon rond 1600 en eindigde tot het begin van de 19e eeuw. De Newtonstraat ligt in het industrieterrein Zoeterhage, waar allemaal straten vernoemd zijn naar zeer invloedrijke wetenschappers uit deze periode. Niet zomaar wetenschappers, maar allemaal ongeveer in hetzelfde gebied van de wetenschap. Het varieert van 1642 (geboorte van Newton) tot 1874 (geboorte van Guglielmo Marconi (Marconistraat).

 IMG 2619  IMG 2620


Isaac Newton copyNewton is geboren in een kleine plaats in Engeland. Hij was het enige kind van zijn vader, en dat bleef hij omdat zijn vader 3 maanden voor zijn geboorte overleed. Hierna hertrouwde zijn moeder met een welgestelde geestelijke, een kinderloze weduwnaar. Zonder haar zoon is ze met hem gaan samenleven. Newton werd overgedragen aan de zorg van haar moeder, zijn oma. Op zijn twaalfde kreeg hij pas weer contact met zijn moeder. Newton was een twistziek persoon die zich in de steek gelaten voelde door zijn ouders. 

De moeder van Newton zag het liefst dat hij boer werd, maar daar voelde Newton helemaal niets voor. Door tussenkomst van zijn oom kreeg hij toestemming om te studeren. Als student viel hij niet echt op, totdat er een epidemie uitbrak, een pestepidemie. Als gevolg van deze epidemie werd de universiteit ook tijdelijk gesloten. Daardoor studeerde Newton noodgedwongen ruim een jaar thuis. Hij had hier geen afleidende colleges of andere verplichtingen, maar werkte in alle rust thuis aan wiskundige analyses, de natuurkundige optica en de zwaartekrachtwet. Newton ontwikkelde een nieuwe tak van de wiskunde die bekendstaat als de “analyse”. NewtonsPrincipia

Isaac Newton schreef diverse invloedrijke boeken. In zijn werkkamer experimenteerde hij met het licht van de zon. Deze bleek door een prisma uit te waaieren tot alle kleuren van de regenboog. Zijn bevindingen publiceerde hij in 1672. In 1687 werd zijn zeer invloedrijke boek Philosophiae Naturalis Principia Mathematica gepubliceerd. Daar had hij twee jaar lang intensief, dag en nacht aan gewerkt. Het was dan ook een paar duizend pagina’s dik. In dat boek werden natuurwetten uitgewerkt die hij had ontdekt. Dankzij dit boek wordt Newton gezien als de grondlegger van de klassieke mechanica.

 

Wetten van Newton

Newtons cradle animation bookVerschillende dingen zijn naar hem vernoemd. Zo bedacht en maakte Newton de Newtontelescoop, die nog steeds wordt toegepast. Een effect dat door hem is ontdekt zijn de Newtonringen. De SI-eenheid van kracht heet newton (symbool N). De drie natuurwetten die door hem zijn bedacht heten 'de wetten van Newton'. Ook de Newtonpendel, die de derde natuurwet van Newton (actie en reactie) aantoont, is naar hem vernoemd.

Kortom: Newton staat aan de basis van een belangrijk deel van de wiskunde en natuurkunde. Toch is hij meer bezig geweest met theologie en andere Bijbelse disciplines dan met exacte wetenschap. Dit was zelfs zijn grootste passie. Ook was hij veel bezig met zaken die men nu als pseudowetenschap zou zien, zoals alchemie en astrologie. Dit was gebruikelijk in die tijd. Veel natuurfilosofen hadden tot ver in de 18e eeuw (tot eind 1700) een actieve belangstelling voor alchemie en astrologie.

In 1969 werd hij hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Cambridge. Newton werd een paar jaar later een Fellow of the Royal Society (FRS), een wetenschappelijk genootschap. Leden van FRS hebben een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de uitbreiding van de kennis van de natuurwetenschappen. 

vintage 1776405 1920Later, in 1696, werd hij dankzij de minister van Financiën Muntmeester bij de Royal Mint. De Royal Mint is een instelling waar munten worden gemaakt voor de Britse staat. Op zich was dit een functie waar geen of vrijwel geen verplichtingen tegenover stonden. Newton nam het echter heel serieus. Om valsemunters te bestrijden hermuntte hij alle Britse munten. Van 1699 tot zijn dood was hij directeur van de Munt (Master of the Mint). Voor zijn werk bij de Munt werd hij in 1705 geridderd. In 1717 zorgde Newton voor de overgang van het pond sterling van de zilveren naar de gouden standaard die bijdroeg aan de welvaart van Engeland. Hij werd hierdoor misschien wel de bekendste Muntmeester. Hij werd rijk door dit werk.

De Britse academie voor natuurwetenschappen heeft Newton uitgeroepen tot grootste wetenschapper in de geschiedenis. Hij is nooit getrouwd omdat hij geen interesse in vrouwen had. Isaac Newton had vooral interesse in de wetenschap en zijn experimenten. Hij is 85 jaar geworden.

Tekst: Shirley Weemeijer
Foto's straat: Miroslav Buhac
Afbeeldingen: Wikipedia commons

Newtonpendel: DemonDeLuxe (Dominique Toussaint) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Afbeelding munt: Oberholster Venita via Pixabay

Bronnen:
www.isgeschiedenis.nl/Isaac-Newton
www.historischnieuwsblad.nl/Isaac-Newton-en-de-natuurkunde
www.geschiedenisinminifiguren.nl/Isaac-Newton
www.sterenkunde.nl/Newton
www.wikipedia.org/Isaac_Newton

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-