Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton en Mai, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over op jezelf wonen.

 

Op jezelf wonenOmdat je gaat studeren, aan je eigen ‘stekkie’ toe bent of omdat je samen wilt gaan wonen. Je verlaat je ouderlijk huis en gaat op zoek naar een eigen kamer of woning. Handig om te weten waar je moet beginnen!

Een studentenkamer

Dit houdt in dat je een kamer huurt bij een hospita of in een studentenflat en dat je de douche, keuken, toilet en de voordeur deelt met de andere bewoners. Het is verstandig om altijd eerst de kamer te bezoeken, voordat je besluit om deze ook daadwerkelijk te huren. Neem het liefst ook iemand mee, samen zie je meer dan alleen. Je bent alleen niet de enige, nog vele andere jongeren zoeken een kamer. Het is dus raadzaam om tijdig in te schrijven bij een niet-commerciële organisatie zoals DUWO.

Een studentenkamer moet veilig en betaalbaar zijn. Helaas is met veel kamers toch wel iets mis, er is bijvoorbeeld brandgevaar of er wordt een veel te hoge huurprijs gevraagd. Met een paar simpele checks kun je dit nagaan voor jouw kamer: www.checkjekamer.nl/check . Kom je problemen tegen, dan kun je het beste direct met je huisbaas bespreken. Mocht de huisbaas niet willen luisteren dan kun je voor juridisch advies contact opnemen met Landelijke Studentenvakbond 030-2313029.

Wat kost het?

Op een kamer wonen brengt kosten met zich mee die je misschien niet gewend bent. Naast de huur heb je opeens ook vaste lasten zoals verzekeringen en belastingen. En vergeet je boodschappen en het collegegeld niet! Gemiddeld heb je rond de €900,- per maand nodig om rond te komen. Vaak hebben studenten meer uitgaven dan inkomsten en dat is niet handig. Wil je weten hoe jij jouw inkomsten kan vergroten? Bij het JIP helpen ze je om alles op een rijtje te zetten en geven ze je tips om geld te besparen.

Zelfstandig wonen

Heb je wat langer de tijd om te zoeken, dan kun je besluiten om een zelfstandige woonruimte te huren. Je hebt dan woonruimte voor jezelf en deelt geen voorzieningen of de voordeur met anderen. Let op, hiervoor zijn vaak langere wachttijden dan voor kamers. Er komen veel meer kosten kijken bij een zelfstandige woonruimte. Het is daarom verstandig om hiervoor eerst een paar jaartjes te sparen.

Om in aanmerking hiervoor te komen moet je wel minimaal 18 jaar zijn.

In Zoetermeer kun je aan betaalbare woningen komen door je in te schrijven op www.woonnet-haaglanden.nl en dit kost €10,- per jaar. Met je inschrijving kun je reageren op woningen. De gemiddelde wachttijd is ongeveer 3 jaar. Dus zodra je 18 jaar bent, is het handig om je dan al in te schrijven. Natuurlijk kun je ook eerder aan een woning komen, maar hiervoor betaal je veel meer. Dit soort verhuur verloopt via een makelaar, bemiddelingsbureau of internet.

Spoed!

Zijn er zeer ernstige (sociale of medische) problemen die direct samenhangen met jouw huidige woonsituatie en ben je minimaal al drie maanden ingeschreven op Woonnet-Haaglanden, dan kun je misschien in aanmerking komen voor een urgentieverklaring. Dat betekent dat je met voorrang mag zoeken naar een geschikte woning. Je moet hiervoor wel minimaal 18 jaar zijn. Voor alle voorwaarden waaraan je moet voldoen voor een urgentie, kun je terecht bij een woningcorporatie in jouw gemeente.

Bij het JIP

Bij het JIP kun je gratis de woonbrochure ‘Get Started’ krijgen. Je kunt deze gratis ophalen op het Stadhuisplein 4 of downloaden vanaf www.jipzoetermeer.nl

Ook heeft het JIP een training ontwikkeld om jou klaar te stomen om op jezelf te gaan wonen.

 

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-