Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton en Mai, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over: Hou je pinpas en telefoon voor jezelf!

Hou je pinpas en telefoon voor jezelfSteeds vaker komt het voor dat jongeren onder druk worden gezet om een telefoonabonnement af te sluiten voor een ander. Er wordt beloofd dat je snel geld kan verdienen. Of je wordt bedreigd. Vervolgens moet je de telefoon afstaan. Maar de abonnementskosten zijn vervolgens wel voor jou! Hierdoor zit je op jonge leeftijd ineens met enorme schulden.

Ook worden jongeren vaak gevraagd om hun pinpas en -code af te geven. Daar tegenover staat een vergoeding van een paar honderd euro. Criminelen proberen jongeren (vaak via via) te strikken op straat of op het schoolplein, maar ook via de sociale media (Facebook etc.). Er wordt gevraagd of iemand je rekening eens mag gebruiken. Bijvoorbeeld omdat diegene zelf even niet bij zijn eigen rekening kan.

Criminelen gebruiken jouw bankrekening dan om gestolen geld weg te sluizen. Geld wat van een andere rekening is gestolen, wordt op jouw rekening gezet. Dan wordt het geld er af gehaald met jouw pinpas.

Jij moet uiteindelijk al het gestolen geld terugbetalen, want je bent medeplichtig. Je wordt 100% zeker gepakt! De bank komt er namelijk altijd achter dat jouw rekening is gebruikt om gestolen geld door te sluizen. Vervolgens kom jij op een zwarte lijst bij banken, je moet het gestolen geld direct terugbetalen en krijgt een strafblad. Daarnaast kun je geen lening meer afsluiten en geen nieuwe bankrekening meer openen.

En bedenk dan maar eens hoeveel je niet kunt doen zonder bankrekening! Waar moet dat salaris van je bijbaan heen?

Tips

  • Ben je onder druk gezet om een telefoonabonnement af te sluiten, doe dan altijd aangifte bij de politie van afpersing. Dan pas kan de telefoonprovider kijken of er voor jou een oplossing te bedenken is.
  • Trap er niet in dat je snel geld kunt verdienen met het afsluiten van een telefoonabonnement. De rekening is altijd voor jou!
  • Leen nooit je pas en pincode uit. Ook niet aan iemand die je goed kent. Jij bent verantwoordelijk voor jouw pas en pincode en strafbaar als je deze uitleent voor criminele activiteiten.
  • Gebruik je verstand. Het klinkt te mooi om waar te zijn dat je zomaar 250 of 500 euro krijgt voor je pinpas en pincode. Dat is het ook. Trap er niet in en geef nooit je pas of pincode af
  • Jouw bank zal je NOOIT per e-mail om inloggevens, je bankrekeningnummer of je pincode vragen. Dus als jij een bericht krijgt op jouw e-mail, via Facebook of andere sociale media, ga hier nooit op in.
  • Meld bij de politie dat je benaderd bent voor het uitlenen van je pas of pincode. Dit kan via 0900-8844, bij je bank of anoniem via 0800-7000 / www.meldmisdaadanoniem.nl

Meer tips nodig, of ben je er toch ingetrapt en wil je hulp kom dan langs bij het JIP.

 

 

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-