Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over foute vrienden.

Foute vriendenDoor vriendschappen vormen jongeren hun mening en ontdekken ze de wereld. Vaak vinden jongeren hun vriendschappen veel belangrijker dan contact met hun ouders. Maar wat als je kind ‘foute vrienden’ heeft? Kun je deze vriendschappen verbieden? Of moet je het laten gaan met het risico dat het erger wordt?

Maak je je zorgen om de plotselinge gedragsverandering bij jouw kind? Is je kind ineens veel betrokken bij probleemsituaties? Weigert hij te praten over zijn vrienden? Komen deze vrienden eigenlijk nooit bij jullie thuis? Dan zou het best eens kunnen dat je kind omgaat met vrienden die een verkeerde invloed op hem/haar hebben. Vaak wil je kind deze vriendschappen niet opgeven. De vriendschap voelt op dat moment erg hecht en intens en ‘ze doen niet alleen maar slechte dingen’. Het is ook niet meer mogelijk om nu bepaald gedrag af te dwingen of op te leggen aan jouw puber als hij dat zelf niet wil.

Maar wat kun je wel doen?

  • Laat je kind merken dat je belangstelling voor hem hebt. Toon interesse in zijn vriendschappen en praat hierover. Wees oprecht; pubers voelen zeer goed aan als je iets anders zegt dan je bedoelt of niet eerlijk bent.
  • Probeer er achter te komen waarom je kind in bepaalde probleemsituaties terecht is gekomen. Is het omdat hij het spannend vond, geen nee kon zeggen tegen groepsdruk of iets anders? Geef hier vervolgens tips over.
  • Je kunt de vrienden van je kind ook thuis uitnodigen. Op deze manier leer je de vrienden wat beter kennen en je voorkomt dat ze hun gezelligheid buiten de deur zoeken.
  • Geef duidelijk je eigen grenzen aan; laat aan je kind weten waar je het wel of niet mee eens bent. Zeg bij de regels waar je niet over wilt discussiëren: 'Wij zijn je ouders en we vinden dit belangrijk. Punt.' Hou rekening met weerstand en ga niet eindeloos argumenteren.
  • Probeer je emotie of zorg te benoemen. Bijv. een ruzies over te laat thuiskomen, gaat vaak niet over de tijd, maar over je zorgen dat je kind iets overkomt. Probeer deze gevoelens te verwoorden. Je mag ook best aangeven dat je kind met een bepaalde actie jullie vertrouwen heeft beschadigd.
  • Geef zelf ook vertrouwen terug. Maak duidelijk dat je kind altijd bij jullie terecht kan. Wanneer je kind open is, prijs hem daarvoor. Laat je kind altijd uitpraten zonder hier direct een (voor)oordeel of mening over te hebben.
  • Maak er geen verhoor van. Kinderen vertellen daardoor vaak op den duur niets meer. Vraag bijvoorbeeld eens ‘hoe was dat voor jou?’ ‘hoe zou jij hiermee omgaan?’
  • Maak gebruik van de eigen oplossingen van je kind. Vraag wat je kind zelf gaat doen om een probleem op te lossen en wat hij zou willen dat jullie doen.
  • Maak het niet te zwaar! Lachen en een beetje provoceren halen de scherpe kantjes uit een discussie.
  • Accepteer dat je kind niet alles met je wil bespreken. Afstand is belangrijk voor een puber om zijn eigen identiteit op te bouwen.

En als laatste; verwacht van gesprekken met je kind niet meteen een wonderlijke ommekeer. Het is al heel fijn als je een goed gesprek met elkaar hebt zonder dat dit uit loopt op ruzie.

Kijk anders ook eens naar de folder hierover (www.jipzoetermeer.nl , hulp, belangrijke brochures, Fout vriendje).

Wil je hier nog wat meer over weten of wil je de jongere eens met het JIP laten praten. Stuur hem/haar dan eens langs bij het JIP.

Kom gerust eens langs bij het Jongeren Informatie Punt:

Duitslandlaan 440 (in de bieb, 2e etage).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl


Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-