Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton en Mai, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over Gamen.

GamenMomenteel is gamen een favoriete vrijetijdsbesteding van veel jongeren. Meestal is het gamen leuk, maar het is ook lastig om te stoppen. Het spel zorgt er namelijk voor dat je graag door wilt gaan. Dit komt omdat je bij veel games een beloning kunt krijgen. Bijvoorbeeld punten verdienen, een hogere rang, level of uitrusting behalen of virtueel geld verdienen.

Ook worden sommige games online gespeeld. Doordat je samen speelt, kan dit ervoor zorgen dat je langer doorspeelt. Soms heb je elkaar nodig om een level te behalen. Vaak wonen de spelers ook nog eens in verschillende landen die een tijdsverschil hebben met Nederland. Hierdoor kun je op tijden achter de computer zitten terwijl je eigenlijk zou slapen.

Door online gamen kunnen goede vriendschappen ontstaan. Doordat je vriendenkring dan veel online is, hou je minder tijd over om af te spreken met je andere vrienden.

Ook als je in het echte leven het moeilijk vind om vrienden te maken, is het internet en gamen een veilige manier om met anderen in contact te komen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een isolement. Dat betekent dat je je afzondert van anderen. De stap naar contact in de echte wereld wordt dan steeds groter.

Gamen kan ook leiden tot slechtere prestaties op school. Dit omdat je meer tijd steekt in het gamen dan in je huiswerk. Of je gaat juist gamen omdat je slecht presteert op school. Door het gamen beweeg je vaak minder, sla je soms maaltijden over of eet je ongezonder. Dit kan zorgen voor overgewicht. Er zijn echter ook weer spelcomputers waar je juist veel moet bewegen om de game te spelen.

Waar moet je op letten?

Als je gamen ziet als een spel, dan is er vaak niets aan de hand. Een keertje een avondje doorhalen om alle levels te behalen is geen probleem. Zolang het maar niet ten koste gaat van je prestaties op school of op het werk, je sociale contacten en/of je dag- en nachtritme.

Als je merkt dat je vaker of langer aan het gamen bent dan je je had voorgenomen, niet kunt stoppen met gamen, een groot deel van de dag bezig bent met gamen, andere activiteiten uitstelt of helemaal niet doet of aan het gamen bent om negatieve emoties niet te voelen, dan zou jouw gamegedrag wel eens kunnen wijzen op afhankelijkheid of een (beginnende) verslaving.

Het is dan goed om eens een gesprek te hebben met iemand over jouw gamegedrag. Iedere dinsdagmiddag is er bij het JIP Zoetermeer een medewerker van Context aanwezig om jou meer informatie te geven. Loop gerust eens langs!

 

Kom langs bij het Jongeren Informatie Punt: Stadhuisplein 4 (naast de bieb).
Elke werkdag open van 13.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tot 21.00 uur.
Of bekijk de website: www.jipzoetermeer.nl

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-