Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton en Mai, staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over geld.

 

Je Geld en Je ToekomstGeld, je hebt er eigenlijk nooit genoeg van. Of je nou die ene leuke tas niet kunt kopen of dat je geen auto kunt kopen, we hebben allemaal wel iets wat we willen hebben. Maar wat nou als je elke maand niet uitkomt waardoor je de huur niet kunt betalen? Of je loopt achter op je betalingen voor je telefoon?

Iedereen zit wel eens een maandje krap bij kas. Dat is ook niet zo gek, het leven is duur en met reclames word je de hele dag in verleiding gebracht om vooral veel geld uit te geven.

Het kan ook voorkomen dat je wel vaker blut bent, omdat je jouw salaris al in 2 weken hebt uitgegeven. Herken jij dit en wil je daar verandering in brengen? Er zijn genoeg hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je voortaan wel uitkomt! Je kunt bijvoorbeeld een begroting maken of kijken of je recht hebt op toeslagen.

Een begroting is een overzicht van al je inkomsten en je uitgaven. Vaak houd je dan een kasboek bij om te zien waar je allemaal geld aan uitgeeft, dit zet je dan compleet in je begroting. Op www.nibud.nl/omgaan-met-geld/overzicht-houden/begroten-en-budgetteren lees je hoe je een begroting kunt maken en wat er allemaal in moet staan.

Toeslagen
Het kan ook zijn dat je recht hebt op toeslagen die je nog niet hebt aangevraagd. Je hebt recht op toeslagen vanaf 18 jaar, voor die tijd ontvangen je ouders kinderbijslag om mee te betalen aan jouw kosten. Als je 18 wordt kun je zorgtoeslag aanvragen, dit is bedoeld om een deel van je zorgverzekering te betalen. Als je een eigen huisje hebt, dan kom je misschien ook wel in aanmerking voor huurtoeslag. Als je een laag inkomen hebt kun je kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen.

Kom je er niet uit? Dan kun je bellen naar het JIP voor een afspraak bij het Je Geld en Je Toekomst spreekuur. Hier wordt alles uitgelegd over budgetteren en omgaan met geld. Ook als je schulden hebt kun je hier terecht. Voor een afspraak kun je bellen naar 079 331 00 55 of even langskomen. Elke werkdag open van 13:00 uur tot 18:00 uur en op vrijdag tot 21:00 uur. Meer informatie over de spreekuren vind je op www.jipzoetermeer.nl


Door Sefton Nickless

 

Sefton is jongerenadviseur bij het JIP Zoetermeer, (Jongeren Informatie Punt), 079-3310055

Elke werkdag open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op woensdag.

Elke maandag Sense spreekuur voor al je vragen over anticonceptie, seks, seksualiteit en SOA.

Elke dinsdag Context spreekuur voor vragen over alcohol, drugs, gamen en gokken.

‘Jonge moederspreekuur’ en ‘Geld en schuldenspreekuur’ op afspraak, dus bel met 079-3310055.

Je kunt het JIP ook WhatsAppen op 06-15 888 955

 

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-