jip zoetermHet JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton, Jaap en Emily van het JIP staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over: schulden.

 

Schulden deel 2:

Bij het JIP klopte een jongen aan met schulden, hij was het overzicht helemaal kwijt en wist niet meer waar hij moest beginnen om de problemen op te lossen.

Samen met de JIP medewerker heeft de jongen een overzicht gemaakt van zijn openstaande betalingen. Door dat overzicht weet hij precies hoeveel hij moet afbetalen en kan hij beslissen welke schuld als eerste moet worden opgelost. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om boetes en je zorgverzekering eerst af te lossen, zodat je niet in de problemen komt met justitie en zodat je gewoon naar de tandarts of dokter kunt gaan.

Door te bellen met de schuldeisers heeft de JIP medewerker afspraken kunnen maken over hoeveel hij per maand moet afbetalen en ook over wat hij moet doen als dat niet lukt. Eerst voerde Setfon van het JIP de gesprekken en luisterde de jongen mee, maar na twee telefoontjes kon hij het zelf. (En als het nodig was werd hij er bij geholpen.)

In het schuldenoverzicht noteerde hij precies wat hij had afgesproken. Zo kan hij zien wanneer hij welk bedrag aan wie moet overmaken en wanneer de schuld afgelost is.

Hij vind het natuurlijk helemaal niet fijn dat hij de komende maanden een flink deel van zijn salaris meteen over kan maken aan deze bedrijven, maar hij is ook zichtbaar opgelucht. Hij heeft eindelijk z'n geldproblemen aangepakt en weet precies hoe hij er voor staat.

Loop jij rond met zorgen om geld? Kom dan naar het JIP voor advies en hulp.

In Zoetermeer is er nu ook een Geld- en schuldenspreekuur waarbij je de eerste stappen kunt nemen om je zaken weer op orde te krijgen. Op het spreekuur wordt een overzicht van je schulden gemaakt en de hoogst nodige zaken samen geregeld.

Door Sefton Nickless

 

 

Sefton is jongerenadviseur bij het JIP Zoetermeer, (Jongeren Informatie Punt), 079-3310055

Elke werkdag open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op woensdag.

Elke maandag Sense spreekuur voor al je vragen over anticonceptie, seks, seksualiteit en SOA.

Elke dinsdag Context spreekuur voor vragen over alcohol, drugs, gamen en gokken.

‘Jonge moederspreekuur’ en ‘Geld en schuldenspreekuur’ op afspraak, dus bel met 079-3310055.

Je kunt het JIP ook WhatsAppen op 06-15 888 955

 

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-