jip zoetermHet JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met vele vragen, van sex tot huisvesting en studie, niets is te gek! De medewerkers van het JIP, Sefton, Jaap en Emily van het JIP staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Natuurlijk ben je met elke vraag, klein of groot, van harte welkom bij het JIP. Zowel op de lokatie naast de Bibliotheek (Stadhuisplein 4) als online.

Op Zoetermeer Actief geeft het JIP om de week een handige JIP Tip, deze week gaat de tip over: schulden.

 

Bij het  JIP Zoetermeer kun je ook terecht met vragen over schulden.

Sefton van het JIP vertelt over een bezoeker die hij hielp met vragen over zijn schulden: “Deze jongen was namelijk zijn bijbaantje kwijt geraakt en kon daardoor de afgelopen maanden zijn rekeningen niet meer betalen. Hij had een duur telefoonabonnement omdat hij een mooie smartphone wilde hebben en iedereen is natuurlijk verplicht een zorgverzekering te nemen. En doordat hij een tijdje heel erg krap zat reed hij soms zwart… en is hij een paar keer betrapt. Al met al een paar honderd euro schuld. Gelukkig heeft hij nu weer een baantje en wil hij zo snel mogelijk van zijn schulden af. Alles in 1 keer afbetalen was onmogelijk en eerlijk gezegd zag hij door de bomen het bos niet meer, omdat hij elke week weer nieuwe brieven kreeg waar hij niks van snapte.”

Deurwaarders

Als je te lang je rekeningen niet betaald wordt je 'dossier' zoals dat zo mooi heet, overgedragen aan een incassobureau of een deurwaarder. Waar een bedrijf alleen maar herinneringen kan sturen, mag een deurwaarder ook bij je langs komen en je spullen meenemen om te verkopen. Met de opbrengst van die verkoop lossen zij dan een stuk van je schuld af. Voor het zover is moet je wel heel lang niet betaald hebben en niks van je hebben laten horen. Een deurwaarder wil zelf ook verdienen aan zijn werk en die kosten moet jij betalen. Daardoor lopen de kosten flink op.

Gelukkig had bij deze jongen nog geen deurwaarders aangebeld, maar hij had wel een hele stapel ongeopende enveloppen met aanmaningen en herinneringen. Iedere keer dat je een aanmaning krijgt komt er rente en soms een boete bovenop. Een herinnering voor een boete voor zwartrijden in de Randstadrail kost je bijvoorbeeld 38,50 euro (de boete) + 10 euro (administratiekosten voor de herinneringen) + 30 euro (incassokosten) = 78,82 euro!

Deze jongen wist niet meer precies hoeveel schuld hij had. Samen met het JIP heeft hij dit dus maar even uitgezocht en in een overzicht gezet. Een eerste stap is gezet en hij komt een andere keer terug om zijn schuldeisers te bellen om een betalingsregeling te treffen en een plan te maken om zijn schulden af te gaan lossen.

Lees de volgende JIP Tip! om daar meer over te lezen.

Door Sefton Nickless

 

Sefton is jongerenadviseur bij het JIP Zoetermeer, (Jongeren Informatie Punt), 079-3310055

Elke werkdag open van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op woensdag.

Elke maandag Sense spreekuur voor al je vragen over anticonceptie, seks, seksualiteit en SOA.

Elke dinsdag Context spreekuur voor vragen over alcohol, drugs, gamen en gokken.

‘Jonge moederspreekuur’ en ‘Geld en schuldenspreekuur’ op afspraak, dus bel met 079-3310055.

Je kunt het JIP ook WhatsAppen op 06-15 888 955

 

Alle JIP Tips vindt u terug op onze pagina: jeugd - JIP Tip!

 

-advertenties-

-goede doel-