20151129 72283Jary Weerheijm, 17 jaar

Iaido, Tomo no Kai

Hoe lang train je al:

Ongeveer 2 jaar.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?:

1,5 uur per week

Iaido is een Japanse zwaardvechtkunst. Het gaat hierbij vooral om lichaamsbeheersing en beheersing van je zwaard. Als je net begint lijkt alles heel lastig, zelfs de traditionele Japanse kleding is al moeilijk om goed aan te trekken! Maar hoe langer je oefent hoe makkelijker het gaat en hoe meer je je op de techniek kan concentreren.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Ik heb tot nu toe aan 1 wedstrijd mee gedaan, dat was het mudan toernooi dat georganiseerd door mijn vereniging. Mudan betekent dat je nog geen dangraad (zwarte band) hebt gehaald.

Ik heb daar 2 wedstrijden gewonnen, terwijl ik nog weinig ervaring had.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

20160312 79031Mijn eerste examen. In maart dit jaar heb ik het examen gehaald voor 6e kyu, dat is de eerste graad in iaido. We hebben hier vooral in de les voor getraind. Het is lastig met iaido om thuis te trainen, ik heb niet zo’n grote kamer! En buiten mag eigenlijk niet, het is toch een zwaard!

 

Wat wil je bereiken?
Ik stel kleinere doelen per les, beter de techniek uitvoeren en minder kracht gebruiken. Mensen denken vaak dat je zo hard mogelijk moet slaan met het zwaard, maar je moet juist de goede techniek gebruiken. En vooral een relaxte beweging maken. Als je te gespannen staat maak je verkeerde bewegingen en kan je bijvoorbeeld last krijgen van je schouders of nek.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Ik vind het vooral ontspannend, terwijl je continu bezig bent met je techniek. Dan kan je even met iets heel anders bezig zijn dan met school enzo!

 

Wat is belangrijk in jouw sport?

Voornamelijk techniek en timing. Daarnaast is lichaamsbeheersing heel belangrijk omdat je je zwaard goed onder controle moet hebben!

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
De wedstrijd was erg leuk, maar het duurde erg lang. Je moet heel lang wachten tussen je wedstrijden!

Vorige maand hadden we een trainingsdriedaagse. Het is heel leuk om het hele weekend intensief met je sport bezig te zijn, al hield ik er wel blaren aan over! De groep waarmee we trainen is nu ook groter geworden, dat is veel leuker en gezelliger. Ook hoor ik nu niet meer tot de laagste leerlingen in de dojo, dat is wel fijn!

 

 

U vindt alle jeugdinterviews terug via: www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

-goede doel-