201403RoyaalTalentCaitlin de Nies, 17 jaar

 

Zoetermeer is een stad met veel mogelijkheden op het gebied van sport en cultuur. In de zomervakantie laten we de jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie. Deze week vertelt Caitlin de Nies (17) over haar favoriete instrument: harp.

 

Hoe lang doe je dit al?

Vanaf mijn zesde danste ik vier keer per week bij Dansschool Ricardo Sibelo. Hij raadde mij toen aan om voor mijn ritmegevoel een instrument te gaan spelen. Toen ik negen jaar oud was ben ik gaan kijken bij het CKC en in eerste instantie dacht ik aan piano of viool. Toen ik de harp zag, dacht ik: “wauw, wat een mooi instrument!”. Ik wilde graag begrijpen hoe een harp werkt. Ik vond het gelijk heel leuk en wilde meer met muziek gaan doen. Na drie jaar op het ONC mocht ik naar het conservatorium omdat school en muziek combineren erg lastig was. Ik zit nu in Den Haag op de School voor Jong Talent (SvJT), een afdeling van het Koninklijk Conservatorium. Dit is een middelbare school en vooropleiding voor het HBO. Ik zit nu in mijn eindexamen 6 gymnasium. De bachelor van het HBO duurt vier jaar en een daaropvolgende master nog twee.

 

Kun je vertellen wat je op de SvJT van het Conservatorium leert?

Je leert er o.a. muziektheorie, je zit in een koor, zangensemble en instrumentensemble. Verder krijg je les in je eigen instrument (in mijn geval harp), pianoles, en op projectbasis orkestles. Dit vraagt een hoop discipline, maar aangezien er veel verschillende projecten zijn is het erg afwisselend.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) per week oefen je?

Dat is verschillend, maar tussen de 1 en 4 uur per dag speel ik wel.

 

20130724Leg even kort uit wat het inhoudt en wat belangrijk is bij jouw instrument?

Een harp heeft 47 snaren. Een harp heeft bijna een even groot bereik als een piano. De harp heeft ook 7 pedalen, deze veranderen de toonhoogte. Je speelt met beide handen. De snaren hebben verschillende kleuren, deze corresponderen met bepaalde tonen.

 

Treed je ook wel eens op?

Zolang ik op de SvJT zit, treed ik elk jaar met kerst op tijdens het AKO Kerstconcert in de Nieuwe Kerk van Den Haag. Soms speel ik ook solo vanuit het conservatorium of speel mee met andere orkesten.

 

Wat vind je zo leuk aan harp spelen?

Ik vind het fijn dat ik mijn eigen expressiviteit leer ontwikkelen. Ik vind het ook leuk dat ik mezelf hierdoor erg leer kennen. Ik ben erg geconcentreerd bezig als ik speel en merk ook steeds beter wat ik mooi vind. Ook vind ik het erg leuk om samen te spelen.

 

Wat voor muziek vind je leuk om te spelen?

Ik vind ‘late romantiek’ erg mooi, dat is een muzikale periode uit de 19e eeuw, maar ik houd ook erg van het impressionisme en jazz-muziek.

 

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?

Ik ben afgelopen zomer met het VHJO (Vereniging Hofstads Jeugdorkest) op tournee geweest in Italië. Ook heb ik in het voorprogramma van Remy van Kesteren (bekende harpist) gespeeld en heb van hem een masterclass gekregen.

 

Wat wil je bereiken met je muziek?

Ik zou graag willen overbrengen dat je met een harp niet alleen klassieke muziek kunt spelen maar ook heel veel andere stijlen.

 

Heb je zelf een voorbeeld?

Mijn grote voorbeeld is Remy van Kesteren. Hij speelt niet alleen klassiek maar weerlegt ook de grenzen van de harp. Ik ben ook erg blij dat Ernestine Stoop mijn docente is op het conservatorium, zij is een hele goede harpiste.

 

Heb je nog andere hobby’s?
Ik vind dansen nog steeds erg leuk, maar heb daar weinig tijd voor en ben geïnteresseerd in yoga. Dit is erg goed voor mijn houding.

 

Kun je nog andere instrumenten bespelen?
Ik kan piano spelen en heb kort viool gespeeld. Ook ben ik begonnen met zangles.

 

 Tekst: Wendy Vroedsteijn

U vindt alle jeugdinterviews terug via: www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

-goede doel-