stijldansen foto

 

Naam: Ted van Erkel

Leeftijd: 19 jaar

Activiteit: Stijldansen (10-dans , latin en ballroom)


Hoe ben je erbij gekomen om te gaan stijldansen?
Ik ben begonnen met hiphop, tapdans en ballet. Mijn ouders hebben vroeger op stijldansen gezeten en ik was altijd wel nieuwsgierig hiernaar. Uiteindelijk ben ik een keer naar de dansschool van Fons en Willy Kaptein gegaan, waar mijn ouders ook ooit gedanst hebben en ik vond het gelijk heel leuk. Ik ben bij Kaptein gestopt omdat mijn danspartner stopte en ben toen naar 'Jessica dansen' gegaan en bij de topklasse ingestroomd. Op een gegeven moment vroeg mijn lerares of ik met wedstrijden mee wilde doen.

Hoe lang zit je al op stijldansen?
Ongeveer vier en een half jaar.

Hoeveel uur per week train je?
Ik train 3 keer per week ongeveer 2 uur. Af en toe heb ik een trainingsdag, dan zijn we een hele dag aan het dansen. In de zomervakantie ga ik ook naar een trainingskamp in Italië.
Ik ben begonnen in Zoetermeer maar dans inmiddels, samen met mijn danspartner Loulou Kerks, in Aalsmeer. Ze hebben daar veel grotere dansvloeren en kunnen meer bieden.

Kun je uitleggen wat belangrijk is bij stijldansen?
In eerste instantie is het heel erg belangrijk dat je een goede klik hebt met de danspartner. Met name met ballroomdansen dans je heel dicht tegen elkaar aan en is het belangrijk dat je samen met je danspartner als 1 danst. Je houding is erg belangrijk bij het dansen. Bij Latin dans je ook met je partner maar is het toch meer je eigen ding en zit er meer showelement in. Hier is het belangrijk dat je de energie overbrengt en zorgt dat het publiek vermaakt wordt. Bij Latin dans je op Zuid-Amerikaanse muziek en dans je voornamelijk vanuit je heupen. Stijldansen is best een dure sport. Je hebt veel verschillende kleding nodig voor het dansen. Bij Latin draag ik meestal een open shirt en nette broek. Ook heb ik verschillende schoenen. Bij ballroom heb ik een speciaal rokkostuum, deze is speciaal aangepast voor stijldansen. De dames dragen ook speciale danskleding aangepast aan de verschillende dansen.

Doe je ook mee met wedstrijden?
Twee keer per maand doen we op zondag mee met de nationale wedstrijden. We doen (nog) niet mee met de internationale wedstrijden omdat het niveau in Nederland nog hoog genoeg voor ons is. Voor ons is het nu eerst belangrijk om hoger te komen in de Nederlandse top.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
We zijn in Zwolle eerste geworden met de nationale wedstrijd en hebben hiermee een promotie behaald naar een hogere klasse. Je hebt verschillende klassen binnen het stijldansen: debutanten 4, 3, 2, 1 , amateurs C, B, A en hoofdklasse. Wij zijn nu binnen de amateurs van de C-klasse naar de B-klasse ballroom gepromoveerd. In mei 2016 is het NK, daar gaan we ook aan mee doen.

Wat vind je het leukst aan stijldansen?
Door de vele verschillende dansen kun je verschillende emoties kwijt in je dans. Bijvoorbeeld de tango is een hele andere emotie dan wanneer je de Engelse wals danst.

Wat vind je minder leuk of moeilijk?
De techniek bij stijldansen is erg ingewikkeld. We volgen hiervoor 1 keer per week privéles. Er zijn zelfs techniekboeken geschreven waar ik er zelf ook 1 van heb.

Wat wil je bereiken in je sport?
Mijn doel voor nu is om in de hoofdklasse te komen. Daarna eventueel internationaal, maar je blijft natuurlijk ook afhankelijk van je partner. In juni ben ik met een andere partner gaan dansen, dit kost altijd extra tijd omdat je weer op elkaar ingespeeld moet raken.

Wat is jouw sterke kant?
Dat ik de muzikaliteit van mijn vader heb. Hij heeft al jaren een muziekschool dus ik ben ermee opgegroeid.

Wie is je voorbeeld?
Mijn grote idool is Dmitry Zharkov uit Rusland. Hij is wereldkampioen ballroom en echt heel goed.

Heb je nog andere hobby’s?
Ik speel piano en componeer mijn eigen muziekstukken.

Facebook: Ted van Erkel & Loulou Klerks: www.facebook.com/Ted-van-Erkel-Loulou-Klerks-1493591724277467/?fref=ts 

 

Tekst: Wendy Vroedsteijn

U vindt alle jeugdinterviews terug via: www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

 

-goede doel-