maaike dwarsfluitMaaike Schrijver, 13 jaar

Dwarsfluit bij het CKC

Hoe lang doe je dit al?

ongeveer vier jaar

 

Hoe vaak (hoeveel uur) per week oefen je?

Ik heb één keer per week 20 minuten privéles bij het CKC. Verder oefen ik ongeveer vier keer per week 20 minuten.


Wat is belangrijk bij jouw instrument?

Allereerst moet je natuurlijk noten kunnen lezen om te spelen. De dwarsfluit bestaan uit drie delen: mondstuk, middenstuk en eindstuk. Eerst leer je de techniek hoe je je mond op het mondstuk moet plaatsen, dit is het belangrijkst. Als dat lukt gaat het midden- en eindstuk erop. Je drukt de kleppen van de dwarsfluit in om bepaalde noten te spelen. Het mondopeningsstuk zit aan de bovenkant. Je houdt de fluit naar rechts en legt je linkerhand bovenop de kleppen en je rechterhand eronder en drukt de kleppen in.


Treed je ook wel eens op?

Ik heb wel eens uitvoeringen bij het CKC. De uitvoeringen hebben altijd een thema, zoals bijv.: Zuid-Amerikaans, film, top-40. Eind van het jaar hebben we een popconcert en rond de Kerst een Kerstconcert. Ook heb ik opgetreden toen mijn oma en opa 50 jaar getrouwd waren.


Wat vind je zo leuk aan dwarsfluit spelen?

Vroeger wilde ik dit al heel graag. Dan zag ik iemand spelen en dacht ik, dat wil ik ook! Het is een mooi instrument en niet standaard. Ik vind het leuk als het lukt om een liedje te spelen en beter te worden.


Wat voor muziek vind je leuk om te spelen?

Een beetje van alles wat. Ik vind vrolijke liedjes leuk om te spelen, daar word ik zelf ook vrolijker van. Ik hou niet zo van klassieke muziek.


Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Toen mijn opa en oma 50 jaar getrouwd waren, heb ik voor hun gespeeld. Dit was heel leuk maar ook spannend want er was veel familie bij. Ik vond het leuk dat ik daarna zoveel complimentjes kreeg.


Wat wil je bereiken met je muziek?

Ik wil niet naar het conservatorium, maar wil wel het beste uit mezelf halen en dat ik het ooit weer aan mijn kinderen door kan geven. Ik wil er in ieder geval de rest van mijn leven mee door gaan.


Wat is jouw sterkte kant?

Noten lezen gaat mij wel makkelijk af en het spelen op zich ook wel. Waar ik iets meer moeite mee heb is het tellen van de maat.

Heb je zelf een voorbeeld, wie is jouw held?
Ik heb niet echt een bekende held. Eén van mijn vriendinnen haar moeder speelt wel dwarsfluit, daar raak ik wel door geïnspireerd.


Heb je nog andere hobby's?

Korfballen en gezellige dingen doen met mijn vriendinnen.


Kun je nog andere instrumenten bespelen?
Voordat ik met dwarsfluit begon, speelde ik blokfluit.

 

 

 Door: Wendy Vroedsteijn

 

Zoetermeer is een stad met heel veel mogelijkheden op sport en cultuurgebied. In de zomervakantie laten we jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie.

U vindt alle jeugdinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

 

 

 

Zie ons overzicht sportaanbieders

Overzicht sportevenementen

-goede doel-