marjolein diplomaVandaag vertelt Marjolein de Heer over haar passie karate.

De hele zomer plaatsen we jeugdinterviews met jonge Zoetermeerders die iets bijzonders doen. Deze keer hebben we Marjolein de Heer (12) van Karatevereniging Tomo no Kai geïnterviewd. Marjolein oefent zich niet alleen in karate, ze houdt ook echt van de sport en dat zie je als zij aan het trainen is.

Hoe lang train je al?

Ik train al sinds 2012. Ik kwam net terug uit Engeland met mijn ouders en was op zoek naar een sport die ik kon doen. Toen ik bij Tomo no Kai kwam, voelde dat eigenlijk gelijk heel fijn. Ik heb er nieuwe mensen ontmoet en dat vind ik leuk. Ik train drie keer per week, dat is zo'n vijf of zes uur.

Doe je mee aan wedstrijden?

Ja! Het zijn er niet veel, maar ik probeer alle katawedstrijden mee te doen. Kata is een vastgestelde vorm, waarbij je een aantal bewegingen in de juiste volgorde zo goed en strak mogelijk uitvoert. Kata is een gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Ik zie het vooral als een uitdaging om te kijken waar ik sta ten opzichte van de anderen in mijn poule en om dan beter te worden. Als ik eerste word, dan is dat natuurlijk hartstikke gaaf, maar ik ga dan niet stilstaan: ik train gewoon door.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

marjolein 4Bij één wedstrijd werd ik eerste en kreeg ik een enorm grote beker terwijl ik er amper voor had getraind. Samen met teammaatje Roy liepen een kata zo gelijk mogelijk en dat deden we zo goed dat we wonnen. Dat was echt fantastisch! Zeker die grote beker die we wonnen was erg mooi!

Wat wil je bereiken?

Het liefst wil ik de zwarte band halen en op een WK of EK eerste worden. In september gaan we met het Tomoteam (het wedstrijdteam van Tomo no Kai, red.) naar het Europees Kampioenschap in Holstebro in Denemarken. Dat vind ik echt zo gaaf en ik heb er zo'n zin in! Deze maand heb ik mijn oranje band behaald, daar heb ik ook heel hard voor getraind.

Wat is het leukste aan karate?

Het allerleukste vind ik dat ik nieuwe mensen heb leren kennen en dat zij ook vrienden zijn geworden. Eerst zag ik karate ook als een echte vechtsport, maar het is meer dan dat. Het zit hem in de schoonheid van de bewegingen, het leren beheersen van je spieren omdat je snel moet bewegen en daarna gelijk stil moet staan en het gemotiveerd blijven om te trainen. Karate is een sport van de lange adem. Je moet echt doorzetten om iets te bereiken in deze sport.

Ik ben er ook trots op dat ik heb geleerd dat karate meer is dan een vechtsport en dat het voor mij ontwikkeld is naar een sport met een betekenis achter iedere beweging.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt met karate?

Ieder jaar hebben we de duizendstotentraining, dat noemen we senbonzuki. Als je dat volhoudt, laat je zien aan je sensei en je clubgenoten dat je echt goed je best gaat doen dat jaar. Het volhouden en aan het einde doodmoe zijn, dat is echt een kick! En we hebben ook stages van buitenlandse grootmeesters in het karate. Dat is ook supergaaf: je staat dan met heel veel karateka, soms wel meer dan honderd, in een zaal te trainen. Je doet dan heel bijzondere dingen en je leert er altijd wat van.

Heb je nog andere hobby's?

Ja, ik vind lezen en tekenen erg leuk en ik ga deze zomer ook een cursus verhalen schrijven volgen.

Door: Martha Pelkman

 

Zoetermeer is een stad met heel veel mogelijkheden op sport en cultuurgebied. In de zomervakantie laten we jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie.

U vindt alle jeugdinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews.

-goede doel-