robine

Robine Neijssel, 14 jaar

Iaido bij budovereniging Tomo no kai

Hoe lang train je al?
1 jaar

 Hoe vaak (hoeveel uur) per week?
1 keer per week 1,5 uur, daarnaast train ik nog 4 uur twirlen en 5 uur karate in de week. Maar ik doe dit interview over het iaido omdat dat nog een heel onbekende sport is. Veel mensen weten niet eens hoe je het woord moet uitspreken! dan wordt het ie-aai-do of zo iets! Iaido is een Japans woord en in het Nederlands spreek je het uit als: jai-do.

 Doe je mee aan wedstrijden?
Ik heb nog niet meegedaan aan wedstrijden met iaido maar ben dat wel van plan! In november ga ik waarschijnlijk voor de eerste keer aan een wedstrijd meedoen omdat mijn club die dan organiseert.
Ik doe wel vaak mee aan wedstrijden van karate en twirlen.

 Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Ik ben heel erg blij dat ik nu de hele groetceremonie ken. Dat is best ingewikkeld want je moet in een speciale volgorde groeten voor het zwaard. Je mag daarbij niets veranderen in die volgorde want dat is heel erg onbeleefd!

 Wat wil je bereiken?
Ik wil eerst zo goed mogelijk worden in het iaido en het lijkt me ook wel heel erg leuk om Nederlands kampioen te worden. Mijn doel is om een echte iaito te hebben, een echt samurai zwaard van staal, maar dan niet scherp. Ik train nu nog met een houten oefenzwaard (Boken). Maar ik wil nog geen echt scherp zwaard, dat vind ik veel te eng!

 Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Ik vind het het leukst dat je ook echt traditionele Japanse kleding aan hebt. Je kan je daardoor ook beter inleven in de sport. Als je de hakama (broekrok) en het jasje aan hebt dan voel je je ook meteen anders, meer zelfverzekerd.

 Leg even kort uit wat jouw sport in houdt
Het iaido is een Japanse sport met het Japanse samurai zwaard. Je oefent vooral vaste vormen (kata) omdat met partners oefenen te gevaarlijk is. De hogere iaido mensen trainen met een echt scherp zwaard, als je dan met iemand gaat oefenen en het gaat mis dan is opeens je arm eraf. We oefenen soms wel met partners, maar dan alleen met houten oefenzwaarden. In de vaste vormen oefen je het trekken van het zwaard uit de schede, het maken van slagen en blokkeringen en het weer opbergen van het zwaard.
Iaido lijkt soms erg makkelijk tot je het zelf moet doen, dan is het opeens heel erg moeilijk!
Het belangrijkste in iaido is dat het er heel rustig en kalm en beheerst uit ziet, ook al loop je heel erg te rotzooien, dan nog moet je net doen of dat er bij hoort en heel kalm en rustig blijven. En dat is best moeilijk!

 Is jouw sport op de Olympische Spelen deze zomer?
Nee, iaido is een hele onbekende en best wel kleine sport. Het is ook niet spectaculair om te zien, dus niet heel erg leuk voor toeschouwers om te kijken.

 Zo nee, vind je dat jammer?
Nee, kijken naar iaido is niet zo leuk, het is al gauw heel saai. Het is veel leuker om het zelf te doen!

 Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
De gastles van Maarten van Bemmel vond ik heel leuk. Hij kwam op onze club een gastles geven en deed alle dingen net even anders wij omdat hij een andere iaido stijl doet. Dat was heel leuk en ik heb er veel van geleerd.
Deze zomer mag ik mee naar het iaido seminar. Dan komen er Japanse leraren over om drie dagen achter elkaar les te geven. Wij gaan met vier leden van onze club en overnachten in een hotel. Dat lijkt me heel erg gezellig!

 Heb je andere hobbies of sporten?
Ik zit ook op karate en twirlen en ik hou van schilderen. Mijn oma is kunstenares en geeft me vaak schilderles, dat is gezellig én leuk!

-goede doel-