Zoetermeer is een stad met heel veel mogelijkheden op sport en cultuurgebied. In de zomervakantie laten we jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie.

U vindt alle jeugdinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews  

 miguel

Miguel Soesman

14 jaar

Sport: scouting bij John Mc Cormick

Is scouting eigenlijk wel een sport?

Zeker, het is half denksport en half doesport.

Hoe lang doe je dit al?

Negen jaar

Heb je ook nog een speciaal tenue?
Wij hebben een scoutfit. Dit is een blouse met een das. Daarbij draag je een blauwe broek.

Leg even uit wat scouting is en wat er belangrijk is bij scouting?

miguel2Je hebt verschillende groepen binnen de scouting. De kinderen van 5 t/m 7 jaar zijn de bevers, zij doen spellen en opdrachten in een fantasiewereld. Van 8 t/m 11 jaar zijn de welpen, dit is half fantasie en half vaardigheden ontwikkelen. Dan heb je van 12 t/m 15 jaar, dit zijn de scouts, daar zit ik bij. Dit is voornamelijk vaardigheden ontwikkelen. Van 16 t/m 18 jaar zijn de explorers, zij lopen veel hikes. Een hike is een hele lange tocht en ze maken bouwwerken en bij de Pivo’s (18 t/m 23 jaar) wordt het allemaal nog extremer. Vanaf je 24e kun je bij de leiding of in het bestuur. Bij de bevers, explorers en Pivo’s zitten de jongens en meisjes bij elkaar. Bij de welpen en scouts zitten de jongens en meisjes apart. Bij scouting is het vooral belangrijk dat je goed kunt samenwerken, wat heel moeilijk blijkt te zijn want niet iedereen heeft dezelfde kwaliteit. Bij de scouting leer je o.a. koken, knopen leggen, EHBO, vuur maken. Eigenlijk leer je te overleven. Je hebt ook nog verschillende soorten scouting. Ik zit dus bij de landscouts, maar je hebt bijvoorbeeld ook de waterscouting. Hier doen ze vooral zeilen, roeien en varen en in de winter de boten schuren en verven. Dan heb je nog een luchtscouting, waar ze vooral zweefvliegen en in de winter het onderhoud hieraan doen.

miguel3Hoe vaak (hoeveel uur) per week zit je bij de scouting?

Twee uur per week op donderdag avond.

Zijn er ook wedstrijden en doe je daar aan mee?

Wij hebben 1 keer per jaar regiowedstrijden, verder hebben we vooral kampen.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Het foutloos lopen van een hike. Het moeilijke hieraan is dat de meeste scouts erg omlopen. Ik liep een hike een keer in 1 keer goed.

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Het groepskamp. Dit is een heel groot kamp, waar we de verjaardag van de scoutinggroep vieren. Dit wordt gevierd met alle speltakken. Dit zijn dus alle leeftijdsgroepen van de hele club.

Wat wil je bereiken?

Zoveel mogelijk insignes halen. Een insigne krijg je als je een bepaalde vaardigheid beheerst.

Wat vind je het leukst aan scouting?

miguel4De kampen. Even weg thuis en dan gezellig een week op kamp met de andere scouts. 1 keer in de vijf jaar hebben we een jubileumkamp met de hele club en 1 keer per jaar ga je met je eigen groep een keer op kamp. We slapen dan in een tent en gaan dan twee keer een hike lopen van 25 kilometer.

Wat is jouw sterke kant?
Mijn tochttechnieken, hikes lopen dus. Je hebt verschillende tochttechnieken met bijvoorbeeld een kaart of kompas. Je loopt met een groep, dit heet een patrouille van ongeveer 5 scouts.

Zijn er ook internationale kampen en doe je daar aan mee?
Ja, we gaan vaak op kamp naar het buitenland of met een jubileum. Daar zijn bepaalde thema’s aan verbonden met opdrachten, zoals laatst bijvoorbeeld computeronderdelen zoeken in het bos. In de zomer van 2015 ga ik drie weken naar Japan met de scouting. Daar komen allemaal scouts tussen de 15 en 18 jaar uit de hele wereld. Er gaan 600 mensen uit Nederland mee, waarvan vijf uit Zoetermeer. Je kunt je hier zelf voor opgeven, het is alleen wel erg duur. De kosten zijn voor iedereen hetzelfde naar ratio van de welvaart van het land. Nigeria betaalt dus veel minder dan Nederland. In het jaar ervoor komen de Nederlandse scouts en leiding die mee gaan vier keer bij elkaar, om elkaar vast te leren kennen en voor te bereiden.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik zit ook nog op taekwondo.

 

Door: Wendy Vroedsteijn

 

Zie ons overzicht sportaanbieders

Overzicht sportevenementen

-goede doel-