Zoetermeer is een stad met heel veel mogelijkheden op sport en cultuurgebied. In de zomervakantie laten we jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie.

U vindt alle jeugdinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

jan-willem1 

Jan-Willem Groenheijde, 20 jaar

IJshockey bij Zoetermeer Hotwings Panters en Inline hockey bij Sweet Lake Bulldogs

 

Hoe lang train je al?

Op mijn achtste ben ik in de zomer begonnen met inline hockey, daarna ben ik in de winter naar de ijshockeyschool gegaan. Toen ik in de zomer weer terug kwam bij de Inlinehockey hebben ze gevraagd of ik wou keepen en dat heb ik gedaan. Ben daar ook met de ijshockey mee doorgegaan. Ben nu nog steeds keeper.

 

Hoe vaak train je per week?

Ik train nu in de zomer een keer per week en in de winter twee keer per week. Daarnaast ga ik elke dag naar de sportschool.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Ja, ik heb elke week wel een landelijke wedstrijd met mijn vereniging. Ook speel ik mee op EK’s met inline hockey met het Nederlands team.

 

Zijn er ook internationale wedstrijden en doe je daar aan mee?

Ja, ik heb al enkele malen meegedaan aan EK’s in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken en aan het WK, deze was in Nederland.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Toen ik 17 jaar was heb ik meegedaan met het WK ijshockey in Heerenveen voor onder de 18 jaar. Ben met de inlinehockey ook meerdere keren Nederlands kampioen geworden en heb meerdere EK´s gespeeld.

 

Wat wil je bereiken?

Ik zou ooit wel naar het buitenland willen. Het liefst naar Duitsland of Amerika, maar dat is best hoog gegrepen.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Het harde spel vind ik toch wel erg leuk, hoe raar dat ook klinkt. Maar ook hoe het hele spel in elkaar zit vind ik erg leuk.

 

Leg even kort uit wat jouw sport inhoudt !

jan-willem2IJshockey is een soort hockey op schaatsen en je speelt op het ijs met een schijf, dit noem je een puck. In de zomer doe ik inline hockey, dit is buiten en dan speel je met een bal i.p.v. een puck, je speelt op inline skates. Je speelt met vijf spelers en een keeper. Je wisselt om de 30 seconden met een reservespeler. Dit is omdat het zo’n intensieve sport is. Het is een van de snelste sporten ter wereld. De bedoeling is om de puck (of bal) in het doel bij de tegenpartij te krijgen. Ook heb je bij ijshockey/inline hockey een soort buitenspel. Zodra de speler eerder achter de blauwe lijn op het speelveld is dan de puck/bal is het offside (buitenspel). Het is ook een vrij harde sport, je mag dus bodycontacten, maar alleen op een sportieve manier, dus niet op iemand zijn hoofd of zo en vechten mag natuurlijk ook niet.

 

Wat is jouw sterke kant?

Het keepen in het algemeen. Als keeper moet je goed kunnen focussen en mee bewegen waar de bal/puck is. Het schot kan namelijk wel met 160 km/uur op je af komen.

 

Volg je iemand speciaal?

Mijn held is Martin Brodeur, hij is keeper bij de National Hockey League in Amerika. Dit is de hoogste league.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Dat ik mee mocht doen met het WK vond ik wel erg leuk. Vanaf mijn veertiende jaar ben ik geselecteerd voor het Nederlands team en heb een aantal wedstrijden mee mogen doen. Tijdens mijn eerste wedstrijd in het WK speelden we tegen Zuid-Korea. Binnen een paar minuten had Zuid-Korea al vier doelpunten gescoord bij de 1ste keeper van ons team, daardoor werd die gewisseld en kwam ik in het goal. Ik heb verder in die wedstrijd geen doelpunten meer doorgelaten. Na deze wedstrijd ben ik tot eerste keeper benoemd van het Nederlands team en heb ik de rest van de wedstrijden gekeept. Helaas was ik vorig jaar niet geselecteerd.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik ben veel bezig met ijshockey en inline hockey. Eigenlijk is het een familiegebeuren. Mijn moeder was voorzitter van rolschaatsvereniging Zoetermeer. Deze vereniging is failliet gegaan en mijn moeder heeft toen de Sweet Lake Bulldogs opgericht en is hiervan nog steeds voorzitter. Mijn vader doet ook van alles voor de vereniging en ik coachte het inlinehockeyteam waar mijn zusje in speelt. Ik ben ook jeugdtrainer bij het inlinehockey.

 

Door: Wendy Vroedsteijn

 

Zie ons overzicht sportaanbieders

Overzicht sportevenementen

-goede doel-