Zoetermeer is een stad met heel veel mogelijkheden op sport en cultuurgebied. In de zomervakantie laten we jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie.

U vindt alle jeugdinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

jacky4 

 Jackie Lionahr, 15 jaar

Trampolinespringen bij Pro Patria

Hoe lang train je al?

9 jaar

 

Hoeveel train je per week?:

5 keer per week 2 ½ uur.

 

Doe je mee aan wedstrijden?.

Ja, ik spring vaak tijdens de landenwedstrijden. Dit zijn wedstrijden om je te plaatsen voor het NK. Ik heb inmiddels 8 keer meegedaan aan het NK. De laatste keer ben ik eerste geworden. Ik doe ook mee aan internationale wedstrijden. Ik ben hiervoor al in Duitsland, België en Tsjechië geweest. In Rusland heb ik meegedaan aan het EK en in Bulgarije aan het WK.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

In 2013 heb ik meegedaan aan de jeugd wereldkampioenschappen. Ik ben hier 21e geworden.

 

Wat wil je bereiken?

In augustus dit jaar vinden de jeugd Olympische Spelen plaats in Nanjing (China). Ik hoop dat ik daar naar toe mag.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

Het leidt me af van de andere dingen waar ik druk mee ben, dus dat vind ik wel lekker. Ook vind ik het vliegen en zweven in de lucht heerlijk.

 

Leg even kort uit wat jouw sport in houdt!

Tijdens een wedstrijd voer je een oefening uit. In een oefening zitten 10 verschillende sprongen. De moeilijkheid van de sprongen telt ook mee, hoe moeilijker de sprong des te meer punten kun je scoren. Ook telt het mee hoe hoog je springt, hoe hoger hoe beter! Deze hoogte wordt gemeten aan de hand van de tijd. Tevens is het belangrijk als je op hoog niveau sport, dat je gezondheid goed is. Ik krijg dan ook af en toe een sportmedische keuring. Voor het Europees kampioenschap bijvoorbeeld, heb ik een uitgebreid onderzoek gehad.

 

Wat is jouw sterkste kant?

Mijn hoogte bij het springen is iets hoger dan het gemiddelde van andere springers, dus dat is wel in mijn voordeel.

 

Is jouw sport op de Olympische Spelen? Zo ja, ga jij dan kijken?

Ja zeker! Ik ga binnenkort samen met Rea Lenders naar het Europees kampioenschap trampolinespringen. Zij heeft al twee keer meegedaan aan de Olympische spelen. Ik kijk dan natuurlijk, hoewel het meestal niet wordt uitgezonden op t.v., maar dan kijk ik gewoon via de livestream.

 

Volg je iemand speciaal, wie is jouw held?

Mijn held is geen trampolinespringer maar een turnster, nl. Gabrielle Douglas uit Amerika. Zij heeft in 2012 de Olympische Spelen gewonnen. Zij is mijn voorbeeld omdat zij een heel normaal meisje is, maar er alles aan heeft gedaan om steeds beter te worden, zo heeft zij bijvoorbeeld haar eigen trainers gezocht.

 

Zou je zelf aan de OS willen meedoen?

Ja, heel graag. In april ga ik naar het EK in Portugal om me te kwalificeren voor de jeugd Olympische Spelen. Als ik eindig bij de eerste 6 mag ik naar China. Als ik stabiel ben heb ik echt een serieuze kans.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Mijn mooiste moment vond ik toch wel de eerste keer dat ik mee mocht doen aan het Europees Kampioenschap, dat was in 2012. Toen ik dat te horen kreeg drong het in eerste instantie niet echt tot me door.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik hou van koken, tekenen en schilderen, hoewel ik hier helaas te weinig tijd voor heb. Maar het allerleukste vind ik om mensen aan het lachen te maken.

Door: Wendy Vroedsteijn

 

Zie ons overzicht sportaanbieders

Overzicht sportevenementen

-goede doel-