Zoetermeer is een stad met heel veel mogelijkheden op sport en cultuurgebied. In de zomervakantie laten we jeugd aan het woord over hun favoriete sport, instrument of passie.

U vindt alle jeugdinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/jeugd/jeugd-interviews

 jasper

Jasper, tweede van rechts, met zijn judoteam na de wedstrijd

 

Jasper Duncker, 15 jaar

Judo bij Budoschool Yotosama

Hoe lang ben je al bezig?

Op mijn 6e verjaardag mocht ik op judo dus ik train nu al 9 jaar.

 

Hoe veel per week train je?

Twee keer anderhalf uur en soms langer door een wedstrijdtraining.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Ik doe mee aan A, B en C wedstrijden. A zijn de moeilijkste wedstrijden daar moet je voor uitgenodigd worden. Als je vaak wint met de andere wedstrijden bijvoorbeeld! De B wedstrijden zijn met afvalsysteem en de C wedstrijden hebben poulesysteem. Meestal doe je minimaal 2 wedstrijdjes per keer, maar dit kan ook oplopen tot 8 wedstrijden als je blijft winnen.

Het zijn meestal 2 of 3 wedstrijden per maand als je in de wedstrijdgroep zit zoals ik.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Ik heb gewonnen op het Drie Beren Toernooi, dit was een C poulewedstrijd en ik wist pas dat ik gewonnen had toen mijn naam opgenoemd werd bij de prijsuitreiking. Toen was ik 11 jaar en had de oranje band. Ik heb nu de blauwe band met 2 bruine slippen. Het volgende examen is dus bruine band, maar zover ben ik nog niet! Ik moet dan een werkstuk maken en op het examen uitvoeren. Dit wordt waarschijnlijk volgende kerst!

 

Wat wil je bereiken?

Mijn doel is zwarte band! Voor zwarte band moet je minimaal 16 jaar zijn, maar je moet dan landelijk examen doen. Ze zijn best wel heel streng bij de bond dus het komt niet heel vaak voor dat je met 16 al je zwarte band haalt! Je kan examen doen als je 100 danpunten hebt gehaald op de wedstrijden.

 

Wat vind je het leukst aan jouw discipline?

Mensen werpen is het leukst, omdat je je dan een beetje kan afreageren. Ik had vroeger een vaste partner, maar hij groeide sneller dan ik en is nu een stuk langer en zwaarder. Dat werkt niet met judo als je tegenstander een heel stuk zwaarder is! De wedstrijden bij judo zijn daarom ook verdeeld in leeftijds- én gewichtsklasses!

 

Leg even kort uit wat jouw sport in houdt!

De meeste mensen denken dat je elkaar bij judo alleen maar vast pakt en op de grond gooit, maar als je het goed doet moet je eigenlijk de kracht van je tegenstander gebruiken om hem te verslaan. Dus bijvoorbeeld als iemand je de hele tijd duwt dan kan je proberen er onder te komen om hem te werpen.

 

Volg je iemand speciaal, wie is jouw held?

Héleen Baars, zij zit ook bij Yotosama en zij wint heel vaak wedstrijden. Soms als mijn eigen leraren niet kunnen geeft zij ons ook wel eens les. Elke leraar is anders: John, mijn vaste leraar, is meer actief en Heleen geeft meer voorbeeldtraining: als iemand zo en zo aanvalt wat kan je dan doen?

Anton legt veel uit waarom je iets doet dan snap je het ook echt en doe je het gelijk goed.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt?

Soms moet ik tegen een hele grote jongen, dan denk ik ‘hoe vaak zal ik geworpen worden’? Maar soms lukt het me ook gewoon om hem te werpen! Het trainingskamp is ook heel erg leuk ‘Training Groningen Training’ is heel erg zwaar. Dan ben je daar drie dagen en train je 4 keer per dag. Met het clubtrainingskamp train je minder en doe je daarnaast ook heel veel spelletjes. Eén keer ben ik met een trainingskamp in Frankrijk geweest, het was een piratenthema. Tijdens het kamp was van bijna iedereen iets stiekem verdwenen, zoals een mobiel of ipad en die spullen vonden we allemaal op het laatst terug toen de schat gevonden werd!

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik heb op schaken gezeten, kano en blokfluit, maar nu doe ik alleen nog maar judo.

 

Zie ons overzicht sportaanbieders

Overzicht sportevenementen

-goede doel-