Zoetermeer is een stad met heel veel sporters en ontzettend veel sportmogelijkheden. In de zomervakantie laten we jeugdsporters aan het woord over hun favoriete sport.

U vindt alle jeugd sportinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/kinderen/jeugd-sport-interviews

pim steens

Pim Steens, 14 jaar

Judo bij Yotosama

Hoe lang train je al: 10 jaar

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?: 5 uur, dit is judo, speciale wedstrijdtraining, kracht- en conditietraining

Doe je mee aan wedstrijden?
Ja, dit zijn ongeveer 10 wedstrijden per jaar.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
In maart dit jaar ben ik tweede van Nederland geworden in de categorie tussen 12 en 15 jaar, - 50 kg. Ik moest me eerst kwalificeren via het Zuid-Hollands kampioenschap, als je daar bij de eerste vier zit mag je door naar het NK. Ik werd ook tweede op het Zuid-Hollands kampioenschap. Degene die mij toen had verslagen werd later op het NK derde.

Wat wil je bereiken?
Dit jaar had ik als doel om een prijs te winnen op het NK, dat is al gelukt! Ik kijk gewoon per jaar wat er gebeurt en wat het volgende doel dan is. Het trainen op zich is al heel leuk en het is fijn om te zien dat je zelf elke keer weer beter wordt.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Het leukste is om een hele goede tegenstander te verslaan. Als je iemand van goed niveau kan werpen dan geeft dat een kick omdat je weet dat je echt beter bent.

Wat is belangrijk in jouw sport?
Bij judo heb je een staand gedeelte en een gedeelte op de grond. Op de grond kan je winnen door een houdgreep, dan hou je iemand 20 seconden zo goed vast dat hij niet weg kan komen. Als hij er binnen 20 seconden uit kan komen dan krijg je yuko of wazari, dan heb je de wedstrijd nog niet meteen gewonnen. Bij het staand judo kan je ippon krijgen (volledig punt) door iemand volledig op zijn rug te gooien. Als hij half op zijn rug en zij neerkomt krijg je minder punten.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
We zijn een keer met het team van Yotosama op kamp geweest, dat was heel leuk. Je doet dan met je judo clubgenoten ook veel andere dingen dan judo en dan leer je elkaar heel goed kennen.

Volg je iemand speciaal?

Ik vind Mark Huizinga een geweldige judoka! Hij is intelligent en analyseert zijn tegenstanders heel goed. Vroeger was hij helemaal niet zo heel goed, maar door tegenstanders te analyseren en heel hard te trainen is hij heel goed geworden. Ik probeer dat zelf ook wel, maar het is soms lastig tot te passen in de wedstrijd.

Heb je andere hobby’s of sporten?

Nee, alleen judo. Ik vind het wel leuk om te gamen en met mijn vrienden op te trekken.

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

Overzicht sportevenementen

-goede doel-