Zoetermeer is een stad met heel veel sporters en ontzettend veel sportmogelijkheden. In de zomervakantie laten we jeugdsporters aan het woord over hun favoriete sport.

U vindt alle jeugd sportinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/kinderen/jeugd-sport-interviews

 cynthia 2

Cynthia Schellingerhout, 18 jaar

jiujitsu bij Budoschool Yotosama

Hoe lang train je al: 7 jaar bij Yotosama, maar daarvoor heb ik al een aantal jaar judo gedaan bij een andere sportschool

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?:8/ 9 uur per week, en daarnaast nog de wedstrijden, dat is vaak een heel weekend.

Doe je mee aan wedstrijden?

Ja. Ik vind het heel leuk aan de wedstrijden dat je met één team overal heen gaat. Ik vind vooral de buitenlandse toernooien leuk, dan is het ook een groot evenement en reizen we met het hele team, dat is heel gezellig. De buitenlandse toernooien hebben ook meer concurrentie voor me, in Nederland heb ik vaak niet zo heel veel concurrentie. We kennen elkaar allemaal en je weet hoe de ander vecht en beweegt. Het is leuk om in een internationaal toernooi met onbekende tegenstanders te vechten.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
cynthia
Europees Kampioen in Italië, Genua, in 2012, onder 18 jr, onder 63 kg. In 2011 was ik ook derde op de wereldkampioenschappen in België. Mijn eerste WK was in Wenen, in 2010. Het geeft echt een heel goed gevoel om zo ver van huis een toernooi te mogen draaien. Het is wel jammer dat je vaak niet zo veel van het land ziet omdat je de hele tijd in de sporthal zit. Als je niet zelf aan de beurt bent wil je toch ook weer kijken naar je teamgenoten.

Wat wil je bereiken?

Mijn eerste doelstelling is nu het WK halen in november, in Roemenië. Daarna wil ik nog graag hoog bij de senioren meedraaien en meedoen bij de Combat games en de World Games. De Combat Games zijn een soort Olympische Spelen voor vechtsporten en de World Games, dat is het niveau Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten. Daar ben ik nu nog te jong voor, maar ik wil er wel naar toe werken! De komende twee jaar ga ik op de toernooien punten verzamelen om aan deze games mee te doen.

Daarbij weet je nooit wat er aan concurrentie bij komt in Nederland!

Wat is belangrijk in jouw sport?
Jiujitsu is een soort kruising tussen judo en karate. Er zijn in de wedstrijden 3 fases, de eerste fase is vooral karate met schoppen en slaan. De tweede fase is het staande judo en de derde fase is het judo op de grond. Bij jiujitsu mag je wel veel meer dan bij judo, je mag hier ook bij klemmen. De fases gaan vloeiend in elkaar over, als mijn tegenstander trapt kan ik proberen om de trap beet te pakken en over te gaan naar de tweede fase. Om te winnen moet je in elke fase een vol punt scoren, een ippon. Een wedstrijd duurt drie minuten.

Het is heel erg intensief, je staat geen moment stil maar bent continu aan het bewegen, aanvallen, verdedigen.

Ik doe zelf het fighting system, een echt gevecht. Duo system doen we ook wel, dat is een soort afgesproken gevecht, waar je een demonstratie mee geeft. Hier kan je ook wedstrijden mee doen, je doet dan 5 series kata (afgesproken gevecht) waarna de jury cijfers geeft voor de uitvoering.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Ik ben eigenlijk heel zenuwachtig en heb faalangst, daarom vond ik het heel gaaf om te winnen op de EK. Het geeft ook een kick dat het hele team en mijn trainer John dan enorm met mij mee leeft. Als ik win op een belangrijke wedstrijd dan is hij ook enorm blij, alsof hij zelf gewonnen heeft!

Wat niet leuk was: in het eerste jaar dat ik mee deed met de wedstrijden stond ik in de finale de hele tijd 5 punten voor, maar in de laatste 5 seconden kreeg ik 6 punten tegen en verloor ik alsnog. Mijn trainer John was toen zelf ook heel erg teleurgesteld en stond aan de kant te schreeuwen. Ik had toen nog niet zo veel ervaring en hoorde zijn aanwijzingen niet!

Volg je iemand speciaal?

In het judo kijk ik wel op tegen Kim Polling, zij is redelijk jong maar draait sinds kort mee met de senioren en wint daar bijna alles. Maar ze blijft heel nuchter en is altijd vriendelijk en vrolijk. Ze won van de huidige Olympische Kampioen, en gooide haar met een worp. Ze is technisch heel goed!

Dat vind ik heel mooi om naar te kijken. Soms kijk ik naar haar wedstrijden en lijken haar tegenstanders wel beginners, zo makkelijk gooit ze ze!

In het jiujitsu is mijn leraar John mijn voorbeeld, hij heeft zelf ook veel wedstrijden gedaan en is ook heel goed. Ook als hij een techniek zelf niet goed kan kan hij het nog wel goed uitleggen.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik heb geen tijd voor andere hobby’s, judo en jiujjitsu neemt al heel veel tijd in beslag!

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

Overzicht sportevenementen

-goede doel-