Zoetermeer is een stad met heel veel sporters en ontzettend veel sportmogelijkheden. In de zomervakantie laten we jeugdsporters aan het woord over hun favoriete sport.

U vindt alle jeugd sportinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/kinderen/jeugd-sport-interviews

 naomi2

Naomi, 12 jaar

softbal bij de Birds

Hoe lang train je al: vijf jaar

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?: Een keer in de week, anderhalf uur. Eerst trainde ik meer maar ik ben ook gaan voetballen.

Doe je mee aan wedstrijden?
Ja, bijna elke week heb ik wel een wedstrijd

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Eind september zijn we kampioen geworden in onze regio. Daarna mochten we meedoen aan het Nederlands kampioenschap met de drie andere regio-kampioenen. We hebben alle wedstrijden gewonnen, dus zijn we nu Nederlands kampioen.

Wat wil je bereiken?
Ik wil ooit wel in het Nederlands team spelen.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
In het veld staan vind ik leuk, maar ik vind het nog leuker om aan slag te zijn.

Wat is belangrijk in jouw sport?
Het lijkt een beetje op honkbal, alleen bij softbal is de bal groter en de knuppel langer en lichter en er zijn nog een paar verschillen. Je speelt met negen kinderen in een team. Je hebt drie honken, het eerste, tweede en derde honk. Ook heb je de korte stop. Dit is tussen het tweede en derde honk. Dit vind ik een erg leuke plek om te verdedigen. De pitcher gooit de bal naar de slagman, hierachter staat de catcher (achtervanger). De slagman probeert de bal zo ver mogelijk te slaan en je moet hierbij op je swing letten, het gaat er niet om hoe hard je slaat. Als je goed slaat mag je zo snel mogelijk naar het eerste honk rennen. De tegenpartij staat in het veld en probeert de bal zo te vangen en zo snel mogelijk de andere partij met de bal af te tikken. Als de catcher de bal loslaat mag je honken stelen behalve het laatste honk. De wedstrijd duurt ongeveer anderhalf uur en bij drie uit wissel je van functie.

Is jouw sport op de Olympische Spelen? Zo ja, ga jij dan kijken?
Volgens mij nu niet, maar in 2022 wil Nederland proberen er naar toe te gaan. Dan ga ik wel kijken.

Zou je zelf aan de OS willen meedoen?
Daar moet ik even over nadenken. Ja, ik denk het wel.

Volg je iemand speciaal, wie is jouw held?
Ik volg niet iemand speciaal. Mijn held dat is mijn moeder!! Zij heeft vroeger in het Nederlands team gespeeld en nu coacht ze dames twee bij de Birds.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Ik heb ooit in een wedstrijd drie home-runs geslagen, dat was wel heel leuk. Ook heb ik wel eens een hele mooie vangbal gemaakt. De bal kwam een stukje verder dan waar ik stond dus dook ik er naar en vlak boven de grond ving ik de bal.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik zit ook nog op voetbal, daar sta ik in de spits. Daarnaast basketbal ik graag als hobby.

 

Door: Wendy Vroedsteijn

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

Overzicht sportevenementen

-goede doel-