Zoetermeer is een stad met heel veel sporters en ontzettend veel sportmogelijkheden. In de zomervakantie laten we jeugdsporters aan het woord over hun favoriete sport.

U vindt alle jeugd sportinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/kinderen/jeugd-sport-interviews

  gijs

Gijs van Male, 13 jaar

Atletiek bij Ilion

Hoe lang train je al: Bijna zeven jaar

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?: Ik train twee keer per week een uur en een kwartier. Elke training wordt er een onderdeel van atletiek getraind en soms hebben we een krachttraining.

Doe je mee aan wedstrijden?
Ja, om de twee á drie weken doe ik mee met wedstrijden. Je moet je hier zelf voor inschrijven. Ook doe ik mee met de ploegencompetitie, dan worden er op één dag maximaal vijf onderdelen gespeeld. Per leeftijd mogen de beste tien hieraan meedoen.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Ik ben bij een wedstrijd een keer derde geworden bij het hoogspringen. Ook ben ik een keer bij Ilion beste van mijn leeftijdsgroep geworden met hoogspringen.

Wat wil je bereiken?
Ik zou ooit de Nederlandse top wel willen bereiken.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Ik vind hoogspringen erg leuk. En ook lange afstand lopen, bijvoorbeeld vijf kilometer. Mijn snelste tijd voor de vijf kilometer is 23 minuten en 14 seconden.

Wat is belangrijk in jouw sport?
Je hebt een clubshirt en broek en speciale schoenen. Deze schoenen noem je spikes, dit zijn schoenen met een soort spijkertjes eronder, waardoor je je beter af kunt zetten. Bij atletiek heb je verschillende onderdelen waarbij je verschillende technieken moet gebruiken. De onderdelen die je hebt zijn discuswerpen, kogelstoten, verspringen, hoogspringen, estafette, sprinten, hordelopen, speerwerpen en lange afstand lopen. Als er een wedstrijd is kun je zelf kiezen met welke vijf onderdelen je mee wil doen. Een wedstrijd duurt ongeveer vier uur en dan doe je maximaal vijf onderdelen. Je mag bij je onderdeel drie pogingen doen, behalve bij het lopen. Bij een competitiewedstrijd worden alle onderdelen bij elkaar bekeken van die dag. Bij een wedstrijd per onderdeel kun je dus per onderdeel een prijs winnen.

Is jouw sport op de Olympische Spelen? Zo ja, ga jij dan kijken?
Ja, vaak kijk ik daar wel naar.

Volg je iemand speciaal, wie is jouw held?
Ik vind Pelle Rietveld erg goed, dat is mijn trainer. Hij is de één na beste Tienkamper van Nederland en hij is vaak op tv.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Met hoogspringen bleef ik heel lang hangen op 1 meter 30. Ik kwam daar maar niet overheen. Een paar weken geleden is het me eindelijk gelukt, daar ben ik wel heel trots op.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik speel piano. Ook doe ik graag mee aan hardloopwedstrijden. Zo heb ik de city-pier-city gelopen in 25 minuten.

 

Door: Wendy Vroedsteijn

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

Overzicht sportevenementen

-goede doel-