Zoetermeer is een stad met heel veel sporters en ontzettend veel sportmogelijkheden. In de zomervakantie laten we jeugdsporters aan het woord over hun favoriete sport.

U vindt alle jeugd sportinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/kinderen/jeugd-sport-interviews

  yestin

Yestin van Haaren, 13 jaar

schaken bij Botwinnik

Hoe lang train je al: Ik ben in groep 5 begonnen met schoolschaken en in groep 6 ben ik op de club gegaan. Ik zit er dus ongeveer vijf jaar op.

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?: Ik heb één keer per week anderhalf uur les.

Doe je mee aan wedstrijden?
Ja, ik heb elke week interne wedstrijden, deze duren twintig minuten per persoon per partij. Eén keer per maand doe ik mee met de externe wedstrijden voor senioren, deze partijen duren maximaal 1 uur en 45 minuten per persoon. Ook heb ik twee keer per maand een grand prix, dat is een jeugdtoernooi.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
In groep 8 ben ik bij het schoolschaken kampioen geworden, ik was toen dus de beste van de Zoetermeerse basisscholen.

Wat wil je bereiken?
Mijn korte termijn doel is om clubkampioen te worden. Het lange termijn doel is om ooit geld te verdienen met schaken en grootmeester te worden. Je wordt grootmeester als je heel goed kan schaken en drie keer van een grootmeester heb gewonnen.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Het spelen van de wedstrijden.

Wat is belangrijk in jouw sport?
Schaken is natuurlijk een denksport. Je zit tegenover elkaar en geeft elkaar altijd eerst een hand. Als je aan de beurt bent, gaat je tijd lopen. Als je gezet hebt druk je het klokje uit en gaat de tijd van de tegenstander lopen. Je wint wanneer de tijd van de tegenstander eerder voorbij is dan je eigen tijd of wanneer je je tegenstander schaakmat zet. Dit betekent dat de koning wordt aangevallen en hij zich niet meer kan verdedigen. Bij toernooien speel je op rating. Dit betekent dat er een puntenklassement wordt bijgehouden. Het gaat dus niet op leeftijd, maar op het aantal punten wat je hebt. Win je een partij krijg je punten erbij, verlies je dan gaan er punten af. Je moet dus constant je punten blijven verdedigen. Het kan dus dat je tegen een heel jong iemand speelt, maar ook tegen een heel oud iemand.

Volg je iemand speciaal, wie is jouw held?
Anish giri is eigenlijk de enige hoogstgerate Nederlandse schaker, hij is nog vrij jong, rond de 18. Ik heb wel eens een handtekening van hem gekregen.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Ik heb al heel veel prijzen gewonnen, ik denk een stuk of twintig. Dat blijft altijd leuk.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik hou van racefietsen en gamen.

 

Door: Wendy Vroedsteijn

 

Lees meer sportnieuws

Zie ons overzicht sportaanbieders

Alle sportcursussen op een rij

Overzicht sportevenementen

-goede doel-