Zoetermeer is een stad met heel veel sporters en ontzettend veel sportmogelijkheden. In de zomervakantie laten we jeugdsporters aan het woord over hun favoriete sport.

U vindt alle jeugd sportinterviews terug onder www.zoetermeeractief.nl/kinderen/jeugd-sport-interviews

robine1

Robine Neijssel, 15 jaar

Twirlen bij Twirl-Inc

Hoe lang train je al: al 10 jaar!

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?: 1 keer per week 4 uur

robine2Doe je mee aan wedstrijden?

Ja, we hebben een speciaal wedstrijdseizoen en het NK is altijd in januari. Als je bij twirlen in een team staat doe je automatisch mee aan de wedstrijden. Mijn team heeft zich voor volgend jaar al geplaatst voor het NK.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Met mijn solo heb ik één keer in de voorrondes van het NK gestaan, maar kwam ik niet door naar de finale. Met een team hoef je je niet te kwalificeren in de voorrondes en in 2011 stond ik met het hoogste team van onze vereniging op het NK. Michael Jackson was toen net overleden en wij hadden een show op zijn muziek. We zijn toen tweede geworden.

Wat wil je bereiken?
Dit jaar wil ik promotie bereiken! In twirlen heb je drie klasses: beginner, intermediate en advance, om van de beginnersklasse naar de volgende klasse te halen moet je bij de wedstrijden een minimaal 70 punten halen. Mijn hoogste punten dit jaar waren 67,5, maar ik doe deze show nog maar een paar maanden en ik denk dat het nog heel veel kan verbeteren. Ik wil ook heel graag naar het NK met mijn solo.

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Op de wedstrijden draag je hele mooie pakjes met allemaal glittertjes en versiering. Ook je haar en make-up wordt heel mooi gemaakt. Op het moment dat ik haarlak ruik krijg ik echt het ‘twirlen wedstrijdgevoel’! Dan wordt je gelijk een beetje zenuwachtig, terwijl het misschien helemaal geen wedstrijd is.

Wat is belangrijk in jouw sport?
Bij twirlen gebruik je een baton, een zilveren stok met witte doppen. Met de baton doe je allemaal trucjes die steeds moeilijker worden hoe langer je erop zit. Je moet de bijvoorbeeld gooien, drie spins eronder draaien en hem dan weer opvangen. In twirlen zit ook best veel dans, er komen stukjes ballet in voor, maar ook jazz en moderne dans. Dat maakt het heel gevarieerd en leuk om te doen!

robine3Het is ook heel leuk dat twirlen heel veel onderdelen heeft. Ik doe zowel mee aan solo rythmic twirl (dan mag je je eigen muziek uitzoeken en maakt de trainster er speciaal voor jou een show op) als aan team : dance team (op eigen muziek) of twirl team (met verplichte muziek).

Omdat je zelf je muziek mag kiezen kan je hele zielige muziek nemen, snel of langzaam, romantisch of juist spannend. Je moet wel bewegen zoals de muziek dat aangeeft en een beetje acteertalent is ook wel handig! Als je hele zielige muziek hebt moet je dat ook uitstralen. Bij de verplichte muziek moet je altijd lachen, of je de baton nou vangt of niet, altijd blijven lachen!

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
De haastverkleding! Op het moment zelf is het niet leuk maar als je erop terug kijkt is het wel heel grappig! Ik zat tot vorige maand in team 1 en team 2. De teams moesten direct na elkaar optreden, er zat dus eigenlijk helemaal geen tijd tussen. Maar het is een compleet andere show met een hele andere outfit. Meestal zijn ook make-up en haar anders maar dit hadden ze speciaal voor mij hetzelfde gedaan omdat ik het anders nooit zou redden. In minder dan 1 minuut moest ik me helemaal omkleden, ander pakje, andere schoenen, de versiering in het haar moest ook veranderd worden. Het leek wel een pit-stop: een team van 3 trainsters stond om me heen om alles tegelijk uit en aan te trekken en te veranderen! Dan moest ik nog hijgend alweer op voor de volgende show.

Maar de shows gingen wel allebei heel goed!

Heb je andere hobby’s of sporten?
Mijn andere sporten zijn karate en iaido (met Japans zwaard), heel veel mensen denken dat dat niet samen kan met een echte meisjesachtige sport als twirlen, maar mij kan dat helemaal niks schelen! Daarnaast speel ik heel graag toneel en musical, ik ben nu weer aan het oefenen voor de musical bij het Historisch Festival in september op de Dobbe.

-goede doel-