In de kerstvakantie publiceren we jeugdinterviews met jonge sporters die graag over hun hobby of sport vertellen. Vandaag het interview met de 11-jarige Pauline over haar favoriete sport Schaatsen/Skeeleren.

pauline.1

Hoe lang train je al?

Ik doe aan langebaan schaatsen en skeeleren bij Schaats en inline  Lansingerland. Vanaf mijn 6e jaar ben ik begonnen met schaatsen. Ik begon met proeflessen kunstschaatsen, maar dat vond ik helemaal niets want het ging mij niet hard genoeg.
Alleen aan het einde van die les mochten we rondjes schaatsen, dus toen kwam mijn moeder er al gauw achter dat ik op langebaanschaatsen moest.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?

Met schaatsen train ik 2 keer per week. In totaal 2 1/2 uur per week. Als ik skeeler dan train ik 1 keer per week een uur en doe ik een uur aan droogtraining. Summerkids heet dat. We doen dan spelletjes en oefeningen in een park.

 

paulineDoe je mee aan wedstrijden?

Ja, ik vind het leuk om aan wedstrijden mee te doen. Bij het schaatsen is het erg vroeg. De wedstrijd start om 7 uur in de ochtend en dan moet ik naar de uithof in Den Haag. Maar ik heb het er wel voor over want ik vind schaatsen heel erg leuk. Je rijdt elke keer voor je P.R dat betekent je personal record. 
Ik doe ook mee in de zomer aan skeelerwedstrijden. Deze zijn later op de dag maar soms ben je er wel eens een hele dag. 
Door Corona zijn er nu geen wedstrijden. We mogen nog wel trainen omdat het gezien wordt als buitensport. Heerlijk! Zo kan ik mijn energie kwijt.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe? 

Ik heb in januari 2020 meegedaan met het Nederlands kampioenschap schaatsen in Groningen. Hiervoor werd ik geselecteerd. Met skeeleren heb ik 2 keer brons gehaald bij het Zuid Hollands kampioenschap. En hier ben ik trots op. En dit jaar ben ik 2e geworden bij de jeugdskeelercup van Oomssport. 

 

Wat wil je bereiken? 

Nog beter worden in schaatsen. En als dat niet lukt dan wil ik graag trainer worden zodat ik anderen kan laten zien hoe fijn het schaatsen is.

 

Wat is jouw sterke punt?

Als ik een wedstrijd rij kan ik mij helemaal afsluiten van iedereen. Zodat ik alleen maar bezig ben met de wedstrijd. Ik heb ook weinig wedstrijdspanning en ben dus amper zenuwachtig. 

 

Wat is belangrijk in jouw sport?

Dat je goed luistert naar de trainer dan kom je verder en leer je meer. En je moet tegen de kou kunnen en vroeg opstaan voor een wedstrijd.

 

Wie is jouw voorbeeld?

Sanneke de Neeling, omdat ze bij mijn club schaatst. Maar ook Irene Wust en Femke Kok.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

Mijn eerste wedstrijd toen ik 7 jaar was, mocht ik tegen Sanneke de Neeling. Ik vond dat heel bijzonder toen ik hoorde wie ze was. Met mijn eerste wedstrijd heb ik wel 3 keer een split gemaakt omdat ik uitgleed. Maar dat vond ik niet erg want ik wilde sneller zijn dan Sanneke de Neeling.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik zit ook op crossfit bij Crossfit 2712 en bij de Toervereniging Zoetermeer. Ik deed ook even aan shorttrack zodat ik de bochten beter leerde schaatsen. Dit is wel belangrijk bij schaatsen want je moet overstappen met snelheid. 

 

Tekst: Marga Scheffer

-goede doel-