In de kerstvakantie plaatsen we jeugd interviews met kinderen die vertellen over hun sport. Vandaag het interview met de 15- jarige Robbie van Leeuwe over zijn favoriete sport: freerunnen.
127331752 378276546770193 314009295549208039 n
Hoe lang train je al?
al ruim 6 jaar bij parkour disciplines

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week? 
Ik train 2 keer per week 1,5 uur

Bijna altijd buiten in het Stadshart  alleen bij heel slecht weer trainen we binnen in Gymworld

Doe je mee aan wedstrijden?
Nee, zover ik weet zijn die er ook niet echt. 
Volgens mijn trainer zijn het vaak vriendschappelijke uitdagingen tussen verenigingen. Je hebt wel de Art of Motions, een groot internationale freerunning wedstrijd, georganiseerd door Red Bull. Die houden eerst regionale wedstrijden en de beste deelnemers mogen door naar de finale. 

Wat is je beste prestatie tot nu toe? 
Het steeds beter worden. En elke keer als ik op het randje sta en denk, dat is best hoog! Dat ik dan toch de sprong waag. Ik heb even moeten oefenen op sideflips (over je zij rollen in de lucht), als het dan lukt is dat super.

robbieWat wil je bereiken? 
Ik wil graag nog verder komen binnen onze club. Wij hebben een elitegroep waar ik graag bij zou willen horen.
Daarna zou ik wellicht wel trainer willen worden

Wat vind je het leukst aan jouw sport? 
De snelheid die in het freerunning zit. De uitdagingen in het parcours, en daar dan zo snel mogelijk overheen gaan. Je moet discipline hebben en een goed inschattingsvermogen. Vooral dat laatste is heel belangrijk, verkeerd inschatten van een afstand op hoogte kan tot lelijke ongelukken leidden.
Maar ik heb bij freereunning nooit blessures, de enige blessures die ik ooit oploop is juist bij gym op school!

Wie is jouw voorbeeld?
Mijn trainer Troy. Hij weet ons altijd te motiveren om nieuwe dingen te proberen. Hij is ook heel erg goed en kan ontzettend veel.      

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? Zou jij er zelf aan mee willen doen?
Je hebt wedstrijden en het Nederlands kampioenschap maar ook verschillende grote internationale wedstrijden. Ik doe liever zelf niet mee, tenzij het een normaal parcours is. Je ziet wel eens bij wedstrijden dat ze door een bouwvallige wijk moeten rennen. Dan moet je niet alleen uitkijken voor uitstekende scherpe delen maar ook voor zwakke plekken in een dak.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Nee, niet echt. Dat we nu een eigen ruimte hebben in Gymworld is wel gaaf.

Heb je andere hobby’s of sporten?
Nee!

Ik heb andere sporten nooit echt geprobeerd of leuk gevonden. Het freerunnen begon eigenlijk doordat ik eens meeging met een vriendje. Ik heb toen een aantal proeflessen genomen en ben niet meer gestopt. 

Tekst: Monica Lausberg

-goede doel-