Hoe denkt de Zoetermeerse jeugd over hun stad? Vinden zij het leuk om in Zoetermeer te wonen en hoe zien zij de stad over tien jaar? In de reeks jeugdinterviews vertellen jongeren over Zoetermeer, vandaag komen Indy en Sky aan het woord.

20200708 104814 1

Wie zijn jullie?
Indy, 13 jaar Buytenwegh, Sky tweelingbroer van Indy , 13 jaar , Buytenwegh. 

Vind je het leuk om in Zoetermeer te wonen?
Indy: Wel leuk, je hebt veel dingen te doen. Op sommige plekken heb je speeltuintjes. De mensen wonen dicht bij elkaar en daarom ken je veel mensen. In Buytenwegh is een voetbalkooi, dat is leuk.
Sky: Het is leuk in Zoetermeer. Middelbare scholen zijn lekker dichtbij. Je bent snel buiten en kan zo naar Zoeterwoude fietsen. Ik werk daar op een boerderijtje.

Wat mis jij in Zoetermeer?
Indy: Meer activiteiten, bijvoorbeeld een actie om straten schoon te maken. Dat je er iets mee kan verdienen. Er worden sportactiviteiten georganiseerd, maar dat is vooral voetbal, volleybal of trefbal of badminton zou leuk zijn.
Meer speeltuinen voor wat oudere kinderen de speeltuinen zijn meestal voor kleinere kinderen. Vooral in Buytenwegh mis ik dat. In Oosterheem zijn veel leukere speeltuinen voor oudere kinderen.
Sky vindt het jammer dat je met de fiets bij veel oversteekpunten lang moet wachten. Meer oversteekpunten zou fijn zijn. Sky zou het leuk vinden als er een gemeenschappelijke tuin zou komen waar iedereen aan mee kan werken.

Wat moet er volgens jou weg uit Zoetermeer?
Sky: Ik vind de blokken die de straat aangeven langs bijvoorbeeld de Muzieklaan overbodig.
Indy: Er hoeft niets weg.

Hoe zie jij Zoetermeer in de toekomst (over 10 jaar of meer)?
Sky: Meer boerderijen en meer groen. Zoetermeer is schoner, minder straatafval er zijn meer prullenbakken. Het zou fijn zijn als er in het Stadshart meer richting aangegeven wordt hoe je moet lopen, eigenlijk zoals het nu is door corona. Een openluchtzwembad in Zoetermeer zou leuk zijn, maar dan moet het niet te duur zijn.
Indy: Meer groen, minder gebouwen. Meer parken. Ik wil wel vlakbij Zoetermeer wonen, maar wel in een rustige omgeving.

Heb jij het gevoel dat je inspraak hebt op besluiten in onze stad?
Sky: Nee. Soms denk ik wat gaan ze bouwen ik heb er niets over gelezen en dan zie je pas later wat het is. Indy heeft hetzelfde antwoord.

Zou jij je kandidaat stellen voor een jongerenraad?
Sky: Nee, is niets voor mij. Het is lastig om het met elkaar eens te worden. Vaak wordt er heel veel gepraat over dingen en komt er weinig van terecht. Ik ben meer van de praktische kant. Zou wel willen helpen een buurttuin aan te leggen en dan ook kinderen te helpen daar.
Indy: Nee, ik ben meer op mijzelf denk vaak als het gebeurt dan gebeurt het gewoon. Ik zou wel bijvoorbeeld voorlichting willen geven over het milieu aan jongere kinderen. Maar een plan bedenken vind ik lastig, als het plan er is wil ik helpen om het uit te voeren.

Blijf jij in Zoetermeer wonen als je op jezelf gaat wonen?
Sky: Nee, ik wil graag buiten of in klein dorpje wonen. Dat dorpje ligt wel in de buurt van Zoetermeer, want mijn ouders en mijn 8 broers wonen hier.
Indy: Nee, ik wil wel in de buurt van Zoetermeer wonen maar vind Zoetermeer zelf wel erg druk soms. Ik vind een oud huis leuk, het liefst vrijstaand.


This or that:
*Stadshart of Dorpsstraat
Indy: Stadshart – veel winkels, lekker groot veel mogelijkheden om iets te kopen
Sky: Dorpsstraat – veel winkels minder druk dan Stadshart

*een outlet mall of een amusementspark op het oude DSO terrein
Indy: amusementspark met attracties, bijvoorbeeld een waterpark met glijbanen.
Sky: amusementspark, hele grote speeltuin voor jong en oud.

*een uitgaansgelegenheid in de oude brandweerkazerne of jongerenwoningen op die plek
Sky: uitgaansgelegenheid, makkelijk te bereiken, veilig in het centrum
Indy: uitgaansgelegenheid, bijvoorbeeld restaurants en een plaats waar je leuke dingen kan doen en gezellig kan zitten.

*Snowworld of Silverdome
Indy: Silverdome schaatsen vind ik leuk en heb ik al eens gedaan. De omgeving rond Snowworld is wel mooier dan bij Silverdome.
Sky: Silverdome schaatsen lijkt me leuk.

Welk cijfer zou jij Zoetermeer geven?
Indy: Een 7 want ik vind dat er meer gedaan moet worden tegen afval op straat. En er is veel milieuvervuiling. Ik vind het wel leuk dat er veel mogelijkheden zijn om leuke dingen te doen.
Sky: Een 8 want Zoetermeer is best veilig veel fietspaden. De bereikbaarheid van veel plaatsen is goed. Maar er mag echt wel veel meer groen in Zoetermeer komen.

-goede doel-