boy2Boy Schurman, 9 jaar
Kyokushinkai Karate, Sportschool Da Graca

In de kerstvakantie plaatsen we jeugdinterviews met kinderen die vertellen over hun sport. Vandaag het interview met Boy over zijn favoriete sport: karate.Hoe lang train je al?
Ik zit al 1 jaar op karate bij Da Graca, ik krijg ik krijg les van Antonio , Anthony en Kevin. Antonio is mijn sensei op woensdag, sensei betekent leraar in het Japans.
Sensei vertelt tijdens de les op woensdag veel over karate. Op vrijdag krijg ik les van sensei Anthony en shihan Kevin. Zij zijn alle 3 heel erg lenig!

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Ik train 2 keer in de week, en de les duurt dan 1 uur. Maar wij krijgen ook veel te horen over karate, wat karate allemaal betekent en dat het heel belangrijk is om goed op te letten. Bij Anthony doen wij ook spelletjes tijdens de les, hij is ook gymleraar.

 

boy1Doe je mee aan wedstrijden?
Ik heb 1 keer meegedaan aan een wedstrijd. Ik vond het heel leuk om mee te doen omdat het mijn eerste wedstrijd was, de jongen met wie ik de wedstrijd speelde had al 2 zwarte slips op zijn rode band en ik had net mijn rode band gehaald maar ik denk dat wij tegen elkaar gingen vechten omdat wij even oud zijn. Ik schrok wel een beetje want hij kon heel hard trappen, gelukkig had ik wel een helm op maar ik voelde het wel. Ik ben toen 2e geworden en ik heb een mooie medaille gekregen die hangt naast mijn 2 certificaten aan mijn muur.

 

Wat wil je bereiken?
Ik wil heel graag mijn zwarte band halen met karate, mijn eerste sensei Antonio heeft de zwarte band en volgens mij 3 of 4 gouden strepen daarop. Ik heb nog niet aan hem gevraagd wat dat precies betekent. Ik wil ook graag net zo lenig worden als mijn sensei’s en net zo goed worden in karate als mijn sensei’s.

 

Wat is je beste prestatie?
Ik heb begin december mijn 2e zwarte slip voor op mijn rode band gekregen. Als ik hierna nog een slip erbij krijg, want je moet eerst 3 slips halen voordat je een nieuwe band krijgt, dan krijg ik mijn blauwe slip. Na de blauwe slip mag je examen doen en dan krijg je de blauwe band.

 

Wat vindt je het leukst aan jouw sport?
Ik vind het fijn dat ik leer om mij te verdedigen, ik kan dit nu best goed. Ik ben ook al een stuk leniger geworden, eerst kon ik nog niet zo hoog trappen maar na 1 jaar karateles kan ik al een stuk hoger trappen. Bij sensei Anthony en Kevin op vrijdag doen wij ook spelletjes daarom vind ik de les op vrijdag heel gezellig.
Het is een hele grote groep, met verschillende leeftijden, tijdens de les moeten wij met verschillende leeftijden trainen. Ik leer hierdoor om mij te kunnen verdedigen en dat ik niet bang hoef te zijn voor iemand die een stuk groter of ouder is dan ik.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?
Je moet goed luisteren naar de sensei tijdens de les zodat je alle kata’s goed leert. Een kata is een opeenvolging van blokkeringen, trappen en stoten vanuit 1 of meer standen. Je beweegt naar verschillende richtingen toe.

 

Heb je iets leuks meegemaakt met jouw sport?
Wij zijn naar het strand geweest en aan het einde van de les gingen wij op het strand barbecueën en trainen in het water. Wij hebben ook een keer in de avond getraind, wij moesten toen in het donker oefeningen doen, verdedigen en vechten en rennen. Er waren allemaal vuurkorven neergezet, het was heel spannend en leuk zo in het donker.

 

Heb je ook andere hobby’s of sporten?
Ik wil graag ook op basketbal of op freerunning dat vind ik ook heel erg leuk.

 

Tekst: Eva Blankwaardt

-goede doel-