De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Kyvan Rietkerk over zijn sport tennis.

 06.04 Kyvan Rietkerk Windmill cup 2019

Kyvan Rietkerk, 14 jaar
Tennis bij Pure Tennis Noordwijkerhout

Kyvan in OranjeHoe lang tennis je al?
Ik tennis al vanaf mijn 4e jaar. Na een paar jaar clubtraining ging ik naar de bondstraining (beste spelers van Nederland trainen daar samen). Na vele winstpartijen werd ik met 12 jaar uitgenodigd voor de Nationale Selectie. Dat is een selectie van de beste 5 spelers van NL die trainen op het Nationaal Traningscentrum.
Ik train al lange tijd bij Pure Tennis Academy onder leiding van hoofdcoach Jeroen Joling en trainer Ewout Hinnen. Ook train ik sinds 2 jaar op de ma en di bij Focus Tennis Academy onder leiding van Jeroen Joling en Erik Brummer en volg ik de fysieke trainingen bij mijn fysieke trainer Hans Kroon.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Ik train 5 dagen in de week en de weekenden vaak wedstrijden. Gemiddeld zit dat meestal wel op zo 12 uur per week trainen .

 

Doe je mee aan wedstrijden?
Jazeker doe ik veel wedstrijden. Deze zomer speel ik voornamelijk Internationale toernooien. Mijn positie op de Internationale ranglijst is op dit moment is nummer 48. Ik ben de hoogst geplaatste Nederlander op de Internationale ranglijst.
Het is gaaf om bij de top van Europa te horen en tegen ook goede spelers uit andere landen te spelen.

 

01.07b Kyvan Rietkerk Windmill cup 2019Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Afgelopen periode heb ik meerdere internationale finales in single en dubbel gespeeld en ben ik door deze goede resultaten de top 50 binnen gekomen van Europa. Ook ben ik tm 12 jaar Nederlands kampioen geworden. Dat is wel een mooie titel.
Verder heb ik veel wedstrijden voor Nederland gewonnen met de Wintercup en Summercup. Dit is het allergrootste landentoernooi van Europa. Afgelopen Summercup als kopman geen single verloren!
Daarnaast vond ik het een hele mooie bekroning dat ik sporttalent van het jaar 2018 ben geworden in Gemeente Zoetermeer. Hele mooie titel!
Maar het mooiste was toch wel dit jaar de finale spelen bij de Windmill Cup. De Windmill Cup is een jeugd grandslam U14 waar echt alle profs aan deelgenomen hebben. Oa Federer, Murray, Tsonga Wozniacki. Finale spelen op zo groot toernooi met mooie tribune, filmploeg en fotograaf is gaaf. Ik ben de eerste Nederlander ooit die bij de Windmill Cup finale haalt. Dat is gaaf!

 

Wat wil je bereiken?
Ik wil de nummer 1 van de wereld worden en daar doe ik alles voor!

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Tennis is leuk omdat je veel verschillende slagen hebt waar je punten mee kan scoren.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?
Bij tennis is alles belangrijk als je naar de top wil moet je gewoon kei en keihard werken elke dag! Discipline, doorzettingsvermogen, mentaal, fysiek en ook tactisch het spel spelen. Alles is belangrijk.

 

Wie is jouw voorbeeld?
Nadal

 

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? Zou jij er zelf aan mee willen doen?
Dat is het spelen van Grand Slam toernooien. Wimbledon, US open, Australië Open en Roland Garros. Jazeker wil ik daar aan meedoen. Ik hoop dat ik over een paar jaar mee mag spelen op de Slams onder 18 jaar.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Jazeker van mijn trainers winnen met spelletjes Djoko!

 

Heb je andere hobby’s of sporten?
Ik zat op voetbal bij DSO maar dat lukte niet meer om te combineren, dus nu maar zo af te toe Fifa op de PS4 . Mijn favoriet is Feyenoord natuurlijk!

-goede doel-