De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Maddie McDiarmid over haar sport dansen.

maddie

Maddie McDiarmid, 14 Jaar
Dansen in verschillende stijlen bij het CKC en dansschool Dansis.

Hoe lang train je al?
Al een jaar of 7, ik ben gevraagd om te komen dansen toen ik 6 was. Ik ben wel een jaartje gestopt om ook wat andere dingen te proberen maar mijn hart lag toch echt bij het dansen dus na een jaar weer terug naar het dansen.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Ik train rond de 6 uur per week die uren zijn verdeeld over de productie groep van het CKC en de andere uren dans ik bij de dansschool Dansis. De productie groep is voor dansers die net iets meer kunnen en wat vaker op het podium mogen. Het leuke van die groep is dat je andere stijlen krijgt of dat er een gastdocent les komt geven. De productie groep krijgt les in blokken en er zijn 3 blokken per jaar.

 

Doe je mee aan wedstrijden?
Nee, ik doe niet mee aan wedstrijden wel aan voorstellingen van de dansschool en de show van het talententraject. Ik weet eigenlijk niet eens of er wedstrijden zijn in de dansstijl die ik doe: de moderne en het jazz dansen. Het is ook wat minder bekend dan hiphop en streetdance waar wel wedstrijden in zijn. Eerlijk gezegd hoef ik ook niet per se naar wedstrijden, al lijkt het mij wel leuk om later aan talentenshows mee te doen, maar daarvoor wil ik eerst nog beter worden.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Eigenlijk vind ik elke les een prestatie op zich maar ook elke voorstelling die ik doe na weken oefenen en opbouwen vind ik echt vet. Twee jaar geleden werd ik gevraagd voor het talententraject van het CKC, dat was ook bijzonder. Samen met onze dansdocenten bedenken we een dansshow die echt voor ons wordt gebouwd en die we dan bij de talentenuitvoering mogen dansen. Het mooie is dat we in die show samen maar ook solo mogen dansen op het podium en dat vind ik echt heel erg gaaf, want dan mag ik echt los in de dans en kan ik echt mijn emotie erin leggen. Door het traject heb ik ook de mogelijkheid gekregen om balletles erbij te mogen doen op aanraden van mijn dansdocente.

 

maddie2Wat wil je bereiken?
Het liefst wil ik zover mogelijk komen in het dansen, eigenlijk zou ik daar nu al willen zijn. Maar ik ga eerst mijn middelbare school afmaken en dan een vervolgopleiding doen, de dansacademie lijkt me heel gaaf om te mogen doen. Welke dansacademie dat dan wordt, dat weet ik nog niet daarvoor moet ik dan audities doen. Ik ben heel leergierig en ik kan binnen de dans echt wel wat al zeg ik het zelf dus ik als er een kans ligt dan pak ik hem.
Welke stijl dans ik wil, dat weet ik nog niet al trekt het drama binnen ballet bijvoorbeeld me erg aan. Ballerina worden lijkt me ook echt wel wat en als er een kans is dan graag maar ik denk dat ik daarvoor te laat begonnen ben dan had ik met 4 al op ballet moeten gaan. Maar ik wil in ieder geval zo hoog mogelijk komen met dansen met voorkeur voor modern en ballet. Als ik dan een mooie carrière heb gehad en ik het niet meer goed kan allemaal dan is een eigen dansschool toch ook wel een droom of als jurylid bij zo’n tv-show. Ik heb een back-up plan dat is stewardess of personal trainer worden maar dan wel met dans als hobby want ik ben dol op dansen en sporten, dat zie ik echt niet verdwijnen dat past te veel bij me. Maar ik ben zo gepassioneerd dat ik echt wel een weg kan vinden om iets met dansen te doen.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Ik vind het mooi om een verhaal te kunnen vertellen met dansen en dat je dat kan overbrengen. Het familiegevoel wat er ontstaat binnen de groep is ook zo gaaf, je gaat je echt hechten aan elkaar. We moeten wel een goede band hebben om de goede timing te vinden en de emotie goed over te brengen. Jaloezie bestaat er binnen de groep gelukkig niet ook al zijn we met alleen meiden bij elkaar. Ik merk wel dat het dansen voor sommige echt een leuke hobby is en dat het bij mij dieper ligt dan dat.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?
Muziek en ritmegevoel is wel fijn om te hebben net als lenigheid, dat is ook wel handig. Maar vooral je gevoel en emotie durven tonen in je dans. Gewoon heel erg gemotiveerd zijn en het heel graag willen. Het moet wel echt in je zitten anders kom je er gewoon niet.

 

Wie is jouw voorbeeld?
Igone de Jongh, dat is een prima ballerina, ik vind wat zij doet zo vet. En natuurlijk ook Timor Steffens want die heeft echt de halve wereld gezien en heeft met iedereen gedanst daar heb ik echt respect voor.
Maar degene die nu hier echt mijn voorbeelden zijn en ik denk zelfs op de eerste plaats staan zijn mijn dansjuffen Mirjam van der Poel-Lam en Charlotte Krohn-Lam. Gewoon omdat ze mij helpen, mij echt begrijpen en mij echt naar een hoger niveau willen tillen.

 

Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? Zou jij er zelf aan mee willen doen?
Prima ballerina denk ik als ik verder zou gaan in ballet maar in dansen op zich, is het denk ik gevraagd worden om iets te doen in het buitenland. Dat je naam iets betekent dan hebt je echt wel iets bereikt. Zelf zou ik later graag ook in het buitenland in shows willen dansen, eigenlijk wat ik nu doe maar dan 10 keer groter en met veel publiek. Maar dat is echt voor later ik wil nu vooral ook auditie leren doen, dat ga ik deze vakantie pas voor het eerst doen. Ik doe auditie voor de Nieuwjaars voorstelling in de grote zaal van het Stadstheater waaraan ik graag mee zou willen doen, maar vooral ook het auditie leren doen vind ik belangrijk.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Een keer als klein zwaantje van het Zwanenmeer in het Stadstheater een paar minuten mogen dansen was leuk om te doen. Samen met een groepje meiden van de balletgroep van het CKC waren we uitgenodigd. Gewoon even mogen staan waar ook grote artiesten staan was toch wel een beetje bijzonder.
Laatst was de talententraject voorstelling en het stuk dat we toen hebben gedaan was echt wel enorm gaaf maar ook de lessen vooraf waren ontzettend vet. En het klinkt misschien raar om te zeggen maar ik kon echt alles van mijzelf in dat stuk gooien. Waar ik soms het idee heb dat ik mij een beetje moet inhouden kon ik nu helemaal los en zat er veel uitdaging voor mij in.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?
Sporten en bewegen in het algemeen want ik heb enorm veel energie. Toevallig heb ik pas met mijn moeder samen een abonnement afgesloten voor de sportschool. Vooral ook als vervanging van het dansen in de vakantie want dan stopt het dansen voor een paar weken. En ik moet echt iets doen want stilzitten kan ik echt niet en ik kan zo mooi spieren trainen die ik bij het dansen nodig heb. Ik heb zelfs op school al gekozen om buiten Duits ook LO2 te doen dat is een combi van gym en biologie waar het vooral gaat over hoe je lichaam reageert op sport en bewegen. Maar ook hoe je je lichaam kapot kan maken als je niet oppast. Toevallig heb ik zelf net een blessure achter de rug die een paar weekjes geduurd heeft. Ik heb wel het geluk dat een van mijn dansjuffen getrouwd is met een fysiotherapeut en dat hun vader er ook een is.

 

Hoe laat je het dansen passen in je leven als scholier, is dat te combineren?
Jawel, momenteel doe ik bewust mavo al kan ik ook havo doen. Maar zo heb ik meer tijd voor het dansen en dat was een hele bewuste keus. De weg naar de academie is korter als ik nu havo zou doen maar dan ben ik bang dat ik meer tijd nodig heb voor bv huiswerk en ik minder zou kunnen dansen. Ik wil dat mijn dansniveau minstens zo hoog is als die van de kinderen die altijd al op de academie hebben gezeten. Dan begin ik daar niet met een dans achterstand. Gelukkig steunen mijn ouders mij volledig in mijn keuze en leven ontzettend met mij mee.

 

Als je moest kiezen tussen al de dansstijlen die je nu doet?
Buiten wat ik nu doe heb ik zelfs nog meer dansenstijlen gedaan zoals tapdansen en salsa dansen. Dat laatste paste het minst bij me maar ik vond het wel leuk om te doen; eigenlijk vind ik geen enkele dansstijl stom. Ik hou van de uitdaging die elke dans heeft van het strakke van de hiphop tot het sierlijke van de moderne dans. Ik ben wel een drama queen en die kant van mezelf kan ik het best kwijt in de moderne dans waar je veel emotie in kan laten zien. Het mooiste van dansen is het overbrengen van een verhaal en dat zonder woorden en dat je daarmee mensen kan raken alleen met de manier waarop je danst.

 

Tekst: Monica Lausberg

-goede doel-

-Actie(F)tas-