De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Sarah Verhulst over viool spelen.

 viool 4964

Sarah Verhulst
Viool spelen bij o.a CKC en band

 

Hoe lang oefen je al:
Dit is volgens mij het 5de jaar dat ik speel. Ik probeer thuis elke dag een uur te spelen soms moet ik dat inkorten tot 45 min omdat ik dan b.v veel voor school moet doen. En dan heb ik elke week nog les op het CKC bij mijn vioollerares.

 

Doe je mee aan wedstrijden of uitvoeringen?
Ik doe mee aan muziek concours en ik heb laatst mogen optreden met een groepje genaamd the young fiddlers die mijn vioollerares heeft samengesteld. Ik weet niet of dat groepje alleen voor dat optreden zo bedacht was door haar of dat we nog meer dingen gaan doen. Ik reis met mijn muziek niet het hele land door, de optredens die ik heb gedaan en doe zijn in de omgeving. Ik treed denk ik ongeveer 1x per maand op. Er zijn wel momenten dat dat meer is. April b.v dan is er hier namelijk het young talent en het Florence Concours waar ik beide aan meedoe buiten de andere optredens waar ik speel.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Ik ben op het young talent concours tweemaal 2de geworden. En op het Florence concours ben ik 4de geworden al is dat niet heel best. Maar dit jaar 2de worden op het young talent concours vind ik zelf mijn beste prestatie omdat ik toen heel erg buiten mijn comfortzone bent gegaan.
Normaal speel ik rustige muziek en dit jaar heb ik een heftig nummer van de schrijver Accolay gekozen, nadat mijn docente het liet horen en ik het zo mooi vond dat ik het wilde proberen. In dit stuk komen veel andere technieken voor en dingen die ik lastig vind om te doen. Mijn docente dacht dat het makkelijk te doen zou zijn maar dat viel best even tegen. Ik heb daar heel lang op moeten oefenen maar het is me uiteindelijk wel gelukt.

 

Wat wil je bereiken?
Een goede viool soliste worden!
Mijn voorkeur gaat uit naar solist omdat als je samen bent met een groep wat best gezellig kan zijn, je toch nog niveauverschil kan hebben. De verwachtingen bij een orkest zijn volgens mij al helemaal hoog dus zou ik liever alleen of samen met een pianist spelen. Terwijl het iedereen juist moeilijker lijkt maar dat zie ik niet en ik denk juist dat ik dan minder nerveus ben. Een keer viool spelen met Nicola Benedetti die ik echt heel goed vind is ook wel iets wat ik ooit zou willen.

 

Wat vind je het leukst aan jouw discipline?
Dat zijn meerdere dingen zoals uitdaging die muziek brengt: elk nummer is anders en kan anders van opbouw zijn. Ik vind het heel mooi als het rustig begint en dan ineens in een versnelling komt en dan weer terugvalt. Daarom vind ik klassieke viool muziek ook mooier en moeilijker dan popmuziek op viool. Ik kijk wel op youtube naar popmuziek op viool en probeer dat wel na te spelen.
Wat ik ook wel leuk vind is dat ik vooruitgang zie in mezelf, een stuk dat ik een tijd geleden aan de kant gooide omdat het te moeilijk was lukt me nu wel. En dat merk ik met verschillende onderdelen van het spelen.

 

Wat is belangrijk in jouw discipline?
Oefenen ,oefenen en oefenen!

 

Wat is er moeilijk in jouw discipline?
Het oefenen, vooral de tijd vinden om te oefenen, zeker met school. Er zijn periodes waarin er veel toetsen worden gegeven en dat geeft mij best wel stress. Omdat ik dan ook nog moet oefenen en ik het fijn vind om juist veel vrije tijd te hebben. Ik zit in Bleiswijk op school en moet dus 40 minuten fietsen dat neemt dus ook al een stukje tijd in beslag. Zeker als ik dan veel moet oefenen voor een optreden heb ik best stress maar als het optreden dan achter de rug is dan denk ik, dat was het eigenlijk best wel waard.
Door mijn dyscalculie vindt ik muziektheorie ook lastig omdat ik daar soms dus langer over doe om dat op te pikken. Ik heb van mijn muziekdocent een tijd bijles gehad, dat heeft me geholpen om dingen beter te snappen.
Het is wel iets waardoor ik soms twijfel of ik naar het conservatorium kan omdat het nog meer oefenen wordt dan nu maar ik wil heel erg goed worden en dat kan niet zonder het conservatorium.

 

Wat is jouw sterke kant?
De rustigere muziek stukken omdat daar minder handelingen en snelle wisseling van handposities zijn.
Het leren van een sneller nummer is ook lastiger omdat je niet alleen snel moet spelen maar dus ook meer noten moet leren onthouden. Vandaar denk ik dat het mij heel goed afgaat om te luisteren en dan na te spelen, dat pik ik heel snel op. Dat gaat zo snel dat ik vaak geen bladmuziek meer hoef te gebruiken.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt?
Op school hebben we een evenement dat heet de TOP of MBS daarvoor kun je je opgeven met je talent en dat kan zijn zingen, een instrument bespelen of acteren.
Voor muziek heb je dan eerst een voorronde en als de muziekdocent je goed genoeg vindt mag je daar dus optreden. Vorig jaar was mijn eerste keer en toen won ik de prijs voor aanstormend talent.
En mijn optreden in de oude kerk was voor mij wel erg leuk al wil ik niet opscheppen. Ik speelde toen ook het nummer van het concours en speelde toen echt op mijn best. Al de complimenten die ik toen kreeg en al die mensen die met mij wilde praten zorgden ervoor dat ik bijna de kerk niet uit kon komen.
En al die mensen die ik door de muziek heb leren kennen en die vrienden zijn geworden.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?
Voor het viool spelen reed ik paard en deed ik aan turnen maar nu gaat die tijd naar de viool. Mijn andere hobby’s zijn hand lettering en ik heb een journaalboek waar ik in werk.
Verder vind ik het leuk om onze hond trucjes te leren, dit jaar heb ik samen met de hond en mijn moeder een cursus daarin gedaan. En ik vergeet bijna te zeggen dat ik ook nog piano speel, ik volg geen les maar leer het mezelf door youtube te kijken.
Ik wil daarin geen les want dat is dus nog meer leren en oefenen en daar wil ik dan ook weer heel goed in worden. Ondanks dat ik later solist wil worden speel ik nu wel in een band die bij onze kerk hoort. Elke maand is er een tienerdienst en dan treden wij ook op.

 

Tekst: Monica Lausberg

Waarom heb je voor de viool gekozen?
Dat is op zich een grappig verhaal ,ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn om met de strijkstok te strijken. Mijn favoriete land is Israël en mijn ouders vertelden dat ze daar veel viool spelen, dus wilde ik dat ook wel eens proberen. Ik heb toen een proefles gedaan en ben daarna gewoon door blijven gaan. Ik wil nog wel graag een keer op een elektrische viool spelen, dat lijkt me heel vet!
Snaarinstrumenten zit een beetje in de familie, allebei mijn broers spelen heel goed gitaar, iets wat ik ook nog wel wil leren.

-goede doel-

-Actie(F)tas-