De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugdinterviews! Vandaag vertelt Megan over haar sport turnen.

NK Ahy 2019 a

Megan van Puffelen, 15 jaar
Turnen, olympische meerkamp op 4 toestellen
Sportclub:Gymnastiekvereniging O&O Zwijndrecht

 

Hoe lang oefen je al?
Toen ik 4 was begon ik al met kleutergym en met 6 jaar ging ik door naar turnen. Al vanaf 7 jaar begon ik met de topsport, je begint dan als instapper in het topsport team. Ik train meestal zo’n 26 uur per week, ik zit op het Erasmuscollege en zij werken goed mee met topsport. Trainingen beginnen meestal om half vier, soms mag ik dan wel wat eerder weg van school. Ook bij wedstrijden houdt school er goed rekening mee dat ik eerder weg moet.
Alle trainingen zijn in Zoetermeer, eerst in de Noordwesterhal, maar na de brand moesten we in zaaltjes verdeeld over Zoetermeer trainen. Vanaf eind juni konden we weer in de gewone zaal terecht. De extra reistijd was toen wel lastig.
Als ik heel moe ben sla ik af en toe wel een training over, maar meestal gaat het wel goed. Ik wordt ook heel chagrijnig als ik een tijd niet kan trainen!

Na de zomervakantie verander ik van vereniging. Na 10 jaar bij Pro Patria heb ik besloten om in dit nieuwe seizoen over te stappen naar Gymnastiekvereniging O&O Zwijndrecht  Hier ga ik aan de slag om, op het hoogste niveau als 1e jaars senior, verder te groeien.

 

NK2019 Ahoy  IAG Den Bosch 2019 

Doe je mee aan wedstrijden?
Turnen is een echte wedstrijdsport, al vanaf dat je begint doe je mee aan de onderlinge wedstrijden. Dan langzamerhand ga je steeds meer grote wedstrijden doen.
Ik ben vorig jaar 2e op balk geworden op het NK, het jaar daarvoor mocht ik mee met het Nederlandse team naar Gent voor een wedstrijd. Het wordt wel steeds moeilijker omdat ik ouder wordt en dan in steeds lastigere categorieën kom. Volgend jaar ben ik al senior en dan moet ik tegen toppers als Sanne Wevers.

 

Wat wil je bereiken?

DSC 4875De Olympische Spelen, daar zou ik wel heel graag naar toe gaan. Volgend jaar ga ik in ieder geval nog niet redden, maar 2024 zou misschien kunnen. Er mogen in totaal maar ongeveer 5 meiden mee naar de Olympische Spelen, dus dat wordt heel moeilijk.
Maar ik wil ook internationaal topturnster worden. Vorig jaar zijn we met Pro Patria uitgenodigd voor de Rushmoor Rose Bowl. Dit is een invitatietoernooi waar je alleen aan mee mag doen als je uitgenodigd wordt. We zijn niet in de prijzen gevallen, we werden 6e, maar het is wel heel leuk om met het hele team te vliegen naar Londen. We zijn ook met het team een dagje naar Londen geweest.

 

Wat vind je het leukst aan jouw discipline?

Heel veel mensen kunnen het niet na doen wat je doet, het is dus wel bijzonder. Het is ook heel afwisselend omdat je 4 toestellen hebt. En ik vind het leuk dat het individueel is, je doet het allemaal zelf. Ik vind balk en vloer het leukst om te doen. De andere onderdelen zijn sprong en brug, maar eigenlijk maakt de afwisseling het wel het leukste.
Wat is belangrijk in jouw discipline?
Vooral doorzettingsvermogen is belangrijk, maar het allerbelangrijkste is dat je het leuk vind. Je moet trots kunnen zijn op wat je neerzet. En je moet over je angst heen kunnen stappen dat je valt of het niet goed doet. Daar heb ik soms ook wel moeite mee, hou ouder je wordt hoe moeilijker de oefeningen worden en je beseft je ook meer dat het fout kan gaan.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt?

Onze sponsor is Sport Emotion, die sponsort elk jaar onze pakjes. Ik ben nu model voor de catalogus en dat vind ik wel heel erg leuk! Die pakjes zijn wel belangrijk voor ons, dan zien we er leuk uit!

 

NK Ahoy 2019 copyHeb je veel blessures?
Ik ben één keer geopereerd aan mijn elleboog, maar dat kwam niet per se door turnen. Ik heb wel vaak kleine blessures, maar turners geven niet gauw op! Het is een belastende sport voor je lichaam dus je moet ook wel een beetje geluk hebben dat je er goed doorheen komt.

 

Wie is jouw voorbeeld?
Niet echt een voorbeeld, maar ik wil gewoon tussen de top turnsters komen te staan. De één springt heel mooi, maar een ander kan weer heel goed op de balk. Ik bewonder heel veel turners, maar niet één specifiek persoon.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Nee, ik kom pas om 7 uur of half acht thuis! Ik zou wel graag op ballet willen, ook voor vloer is dat belangrijk. Ik vind het wel heel leuk om creatief te zijn en te knutselen. In de grote vakantie hebben we 3 weken vrij van trainen, en 1 week vrij met kerst.
Dan krijg je wel een programma mee om conditie, lenigheid en kracht op peil te houden. Vorig jaar moesten we bv hardlopen, maar 7 km hardlopen in Spanje als het zo warm is, is echt niet te doen!
Je ziet het ook gewoon welke turnsters het niet gedaan hebben, die gaan echt een hele stap achteruit in de vakantie!

 Lees meer over Megan op haar eigen website: www.meganvanpuffelen.nl

 

Tekst: Rita Soutendijk

-goede doel-