De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugdinterviews! Vandaag vertelt Jayce over zijn sport tafeltennis.

jayce

Jayce van de Berg

Leeftijd 11 jaar
Sport + vereniging: tafeltennis bij Taverzo

 

Hoe lang train je al?
Ik train sinds een jaar of 3. Toen waren wij op vakantie in Turkije en bij het hotel was er tafeltenniswedstrijd. Daaraan heb ik meegedaan, maar het ging niet heel goed en ik heb dan ook niets gewonnen. Vanaf dat moment wilde ik wel meer gaan doen daarmee.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Ik train 3 dagen per week. Op maandag heb ik de langste trainingssessie die duurt 3 uur. Dan train ik op woensdagmiddag maar een uur en als laatste nog een sessie op donderdag van 1,5 uur.
Dat is best veel maar ik vind het heel erg leuk om te doen. En de andere kinderen waar ik mee train zijn ook erg gezellig, daardoor lijken de trainingen ook minder lang. Ik zal niet snel een training overslaan: met vrienden afspreken doe ik gewoon op de dagen dat ik niet train.

 

jayce2 copyDoe je mee aan wedstrijden?
Jazeker! Afgelopen periode waren dat er best veel. Niet alleen bij ons op de club maar door heel Nederland en laatst zelfs in Duitsland. Als het kan dan gaan we naar elk toernooi soms ga ik samen met mijn coach en anders met mijn ouders. Het is altijd afwachten met wie je in de poule zit, meestal met 4 of 5 andere spelers.
Als mijn tegenstander en ik allebei goed in vorm zijn en we scoren allebei punten dan kan het soms lang duren maar gelukkig zijn er rustmomenten. Ik heb al best wat bekers verdiend maar er is nog genoeg plek voor meer!

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Dat ik 6de geworden ben bij het 12 beste van Nederland toernooi. Maar die prestatie wil ik graag verbeteren als ik de volgende keer weer mee doe. Je hebt 4 verschillende klasse binnen het tafeltennis die verdeeld zijn op leeftijd.De jongste worden welpen genoemd daarna komen de pupillen, cadetten en uiteindelijk word je een junior. Trainen doen we gemengd maar op toernooien zijn de jongens en meisjes apart.

 

Wat wil je bereiken?
Ik zou wel heel graag Europees Kampioen willen worden en dan misschien ook wel Wereldkampioen. Ik heb geen idee of tafeltennis een Olympische sport is en of ik daar dan naartoe wil. Daar ben ik nog niet zo mee bezig, omdat je daar ook ouder voor moet zijn verwacht ik.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Ik vind de mensen op de club erg leuk en de trainingen ook gezellig. En dat ik niet veel hoef te bewegen behalve dan toen we 6 weken conditietraining hadden. Toen moesten we heel veel verschillende oefeningen doen, het zwaarst vond ik het planken. Aan het eind van die weken kon ik dat wel beter. Mijn tafeltennissen is er niet door veranderd of verbeterd.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?
Het is vooral heel belangrijk dat je focus heel goed is en dat je kan inschatten wat je tegenstander gaat doen.
Als je goed oplet heb je namelijk al een idee welke kant ze op gaan slaan. Je moet natuurlijk snel zijn want de bal mag maar 1 keer op jouw helft van de tafel komen en dan moet je al terug slaan. En er dan voor zorgen dat je als eerste 11 punten bereikt dan is de partij voor jou.

 

Wie is jouw voorbeeld?
Dat is Timo Boll een Duitse speler die in de eredivisie speelt en veel prijzen heeft gewonnen. Zijn forehandspin is echt heel erg goed ook kan hij echt waanzinnig tikken.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Ik vond het tafeltenniskamp erg leuk, vooral omdat we op het clubhuis mochten slapen. Er kwam een meneer met archery spullen en toen mochten we dus pijl en boogschieten. We deden ook andere spelletjes en natuurlijk tafeltennis.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?
Momenteel is tafeltennis de enige sport die ik doe. Daarvoor heb ik judo gedaan en heb daar toen een gele of oranje band gehaald maar ik vond het saai worden. Ik heb ook nog even gevoetbald maar dat vond ik gewoon stom. Als ik thuis ben dan speel ik buiten of doe ik gamen.

 

Tekst: Monica Lausberg

-goede doel-