Interview foto Elise Naam Elise Reedijk
Leeftijd 14 jaar
Sport + vereniging Para-karate bij Budoschool Kai Sei

 

De hele zomervakantie plaatsen we elke week jeugd sportinterviews! Vandaag vertelt Elise Reedijk over haar sport para-karate.

 

In Nederland is para-karate nog niet zo bekend. Er zijn in Nederland helaas nog geen toernooien voor karateka met een beperking, dus moeten zij hiervoor naar het buitenland. Budoschool Kai Sei zet zich in om – samen met ouders, trainers/coaches en deelnemers – het para-karate, zowel in Zoetermeer als in Nederland, groter te maken.

Hoe lang train je al?

Ik heb karate ontdekt toen ik via de naschoolse begeleidingsgroep bij Budoschool Kai Sei kwam. Daar deed ik karate en judo. Karate vond ik heel leuk, dus toen ben ik dat gaan doen. Ik doe het nu ongeveer 2 jaar.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?

Ik train 4x per week. Op dinsdag train ik 2 uur, 1 uur in de middag en 1 uur in de avond. Op donderdagmiddag train ik 1 uur en vrijdagmiddag train ik mee in de wedstrijdtraining voor kata ook 1 uur.

 

Doe je mee aan wedstrijden?

Ja, dat doe ik. Ik had dat gezien bij Budoschool Kai Sei en dacht: Dat wil ik ook. Wedstrijden doen. En zeker toen ik mijn eerste wedstrijd had gedaan, wilde ik er meer doen. Ik doe wedstrijden in karate kata, dit zijn vastgelegde patronen van bewegingen, met stappen en draaien, die je in je eentje of met meerderen kunt doen. Je moet de bewegingen zo perfect mogelijk uitvoeren. Het is een schijngevecht. En mijn tegenstander staat naast mij en doet ook een kata naar keuze.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?

Ik ben pas in België geweest eerst in Hasselt, daar won ik brons in een poule met 7 andere kinderen en een paar weken geleden ben ik in Luik geweest voor een toernooi en daar heb ik een zilveren medaille gewonnen. Ik zat in een poule met 12 kinderen, dus daar ben ik erg trots op.

Klik hier voor een filmpje van een wedstrijd van Elise

 

Wat wil je bereiken?

Ik wil graag veel wedstrijden doen. En nog beter worden. Helaas is er voor mij geen NK. In september is er wel een karatejeugddag. En daar gaan we naar toe om para-karate te laten zien. Ik heb nu al de groene band, dat is de vierde band. Wit, geel en oranje heb ik al gehaald. Ik train ook gewoon mee in de gewone lessen en ik doe ook het gewone examen. En voor de zomer ga ik waarschijnlijk al een examen doen voor de blauwe band. Daarna ga ik verder voor nog een blauwe band, 3x een bruine band en dan de zwarte band.

 

Wat vind je het leukst aan jouw sport?

De kata’s vind ik het leukst. Tijdens wedstrijden doen mijn tegenstander en ik een of meerdere kata’s en 5 scheidsrechters beoordelen dan wie het beste is.

 

Wat is belangrijk in jouw sport?

Belangrijk is niet elkaar raken. Gezond eten natuurlijk. En heel veel trainen.



Wat is de hoogst haalbare wedstrijd in jouw sport? Zou jij er zelf aan mee willen doen?

In Nederland zijn er nog geen wedstrijden, dus voor alles moet ik naar het buitenland. En als er dan wedstrijden hier komen, wil ik daar natuurlijk graag aan meedoen. In Zeeland doe ik zaterdag 15 juni mee aan de Open Zeeuwse Kampioenschappen. Dat is een gewoon toernooi (d.w.z. geen Para-toernooi). Daar doe ik mee in de groep met mensen die dezelfde band hebben als ik. Ik heb ook al meegedaan aan de Vanencompetitie (karate competitie voor gewone, beginnende jeugd). Je krijgt op die wedstrijden punten, ook als je verliest. Aan het eind worden je punten opgeteld en win je vaantjes in de kleuren van de verschillende banden. En je krijgt een diploma met je aantal gewonnen punten.

 

Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?

We maken tijdens de les vaak grapjes. Maar echt iets grappigs of geks is er niet gebeurd.

 

Heb je andere hobby’s of sporten?

Ik doe ook nog aan paardrijden en ik heb tekenles. Verder speel ik graag op mijn iPad.

 

Tekst: Marije Ronteltap

-goede doel-