Deze zomer vindt u verschillende jeugdinterviews op de site, vandaag vertelt Isabella over haar hobby: verhalen vertellen in gebarentaal.

 isabella

Isabella van der Meij, 12 jaar

Voorlezen in gebarentaal

Isabella heeft mee gedaan aan een voorleeswedstrijd met gebaren speciaal voor doven. Er is dan wel een tolk bij, die haar stem gebruikt om te vertalen voor de horende mensen.

 

Vertel eens over de wedstrijd?

Mijn moeder heeft contact opgenomen met de Nationale LeesVertelwedstrijd en toen mocht ik mee doen. Het is alleen voor dove en slechthorende kinderen. In april was de finale op het grote podium van het Beatrix Theater in Utrecht. Ik heb geen prijs gewonnen, maar vond het wel heel erg leuk om mee te doen.

De Nationale LeesVertelwedstrijd is 21 jaar geleden ontstaan tussen de 4 dovenscholen in Nederland. Isabella zit niet op een speciale school voor dover kinderen, maar op de Vrije School.

 

Is dat lastig op een gewone school als je doof bent?

Nee hoor, ik heb de hele dag tolken die alles vertalen, ook in de pauze!

 

Hoe gaat dat op zo’n wedstrijd?

Eerst moet je een heel leuk boek kiezen en lezen en dan dat verhaal heel goed oefenen. Ik  vertel het verhaal liever in gebarentaal dan in gesproken taal. Ik ben eerst gaan gebaren en daarna pas praten, het is dus mijn eerste taal! Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar het ging best goed! Als je een foutje maakt is dat ook niet zo erg, dan moet je gewoon doorgaan. Er deden 7 kinderen mee aan de wedstrijd. Volgend jaar wil ik weer meedoen!

 

Welk boek heb je gekozen?

Boek: Toen kwam Sam, Edward van de Vendel

Het is een waargebeurd verhaal. Ik vond hem zelf ook heel spannend. Bij het vertellen hardop heb je verschillende stemmen, als je gebaart kan dat niet maar moet je je heel erg inleven in je rol. Maar daar ben ik goed in, ik heb al 3 jaar toneel gedaan.

 

Wat is het belangrijkste bij vertellen in gebarentaal?

Moeilijke vraag! Dat je een spannend stukje kiest. Je moet ontspannen als je op het podium staat en niet te snel gaan gebaren. Dat lukte me nu al een beetje maar zal de volgende keer vast makkelijker gaan!

 

Heb je nog andere hobby’s?

Mijn hobby is surfen en paardrijden.

Ik zou ook heel graag weer meedoen met doventoneel.

Mijn lievelingsliedje is: ‘Bad’, van Michael Jackson!

 

 

Lees hier ons artikel over de verhalenwedstrijd: Dove-isabella-12-naar-finale-talentenjacht

-goede doel-