Deze zomer vindt u verschillende jeugdinterviews op de site, vandaag vertelt Noa over haar sport Slalom Skiën.

maribor

Noa Lam, 14 jaar
Sport: Slalom skiën


Hoe lang doe je dit al?
Sinds mijn derde.


WhatsApp Image 2018 03 06 at 22.11.47Hoe kwam je er bij om dit te gaan doen?
Vanaf mijn derde jaar gingen we op wintersport. Ik ging het in de jaren erna steeds leuker vinden. Mijn eerste wedstrijd was toen ik zes jaar was. Toen ik 8½ was kreeg ik wel het idee dat het erg goed ging en dat ik hier mee verder wilde. Vanaf mijn tiende had ik mijn eerste internationale wedstrijden en werd ik vaak eerste en werd het professioneler. Inmiddels heb ik aardig wat titels op mijn naam staan en heb ik gelukkig een aantal sponsors, maar er kunnen er altijd nog wat bij!


Leg even kort uit wat jouw sport inhoudt en wat belangrijk is in jouw sport.
Het gaat erom dat je in zo kort mogelijke tijd naar beneden skiet. Dit noem je een run. Je hebt twee runs en de snelste tijd van deze twee runs bij elkaar wint. Bij het slalom skiën heb je (buigzame) paaltjes waar je omheen moet skiën. Deze paaltjes blokkeer je met je vuist, zodat je zo snel mogelijk hierom heen kunt. Als je een paaltje mist of je valt wordt je gediskwalificeerd. De afstanden zijn per wedstrijd verschillend. De tijden kunnen natuurlijk ook nog wel eens verschillen, dit komt omdat je afhankelijk bent van het weer.


Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Ik train twee keer per week bij Snowworld. Daarnaast doe ik nog veel aan krachttraining en conditietraining. Ik ben gemiddeld ongeveer 12 uur per week aan het trainen. Door het jaar heen ben ik ook nog 20 weken in het buitenland (meestal Oostenrijk) om te trainen.


Doe je mee aan wedstrijden?
Buiten de kleine wedstrijden bij Snowworld doe ik ook veel mee aan internationale wedstrijden.
Zo heb ik meegedaan met grote wedstrijden in Slovenië en Oostenrijk. In Engeland heb ik meegedaan aan een wedstrijd waar het toen heel mistig was, ik ben toen gevallen maar ging wel weer door en ben zelfs uiteindelijk ook daar eerste geworden.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Dat is in Pra loup in Frankrijk geweest. Ik heb toen vier dagen lang meegedaan met wedstrijden en ben daar eerste geworden. Ook ben ik Nederlands kampioen onder de 16 geworden in Oostenrijk en in Kroatië ben ik ook eerste geworden.

Wat wil je bereiken?
Als ik 16 jaar ben hoop ik mee te kunnen doen aan de jeugd Olympische Spelen en uiteindelijk natuurlijk bij de echte Olympische Spelen.

podium maribor  evolutionrace2018Slalom 


Wat vind je het leukst aan jouw sport?
Dat is super hard gaan, ik hou van snelheid. Dat is ook wel mijn nadeel want ik heb ook in de loop van de jaren wel wat blessures hierdoor gehad, zoals een gebroken been, duim, ribben en een hersenschudding. Wat ik verder wel leuk vind is dat ik vaak in een hele mooie omgeving ben.


Wat is jouw sterkste kant?
Mentaal ben ik wel sterk en het is een voordeel dat ik hard durf te gaan.

Hoe combineer je je sporten met school?
Als ik op school ben doe ik heel erg mijn best. Als ik op kamp ga of naar wedstrijden neem ik huiswerk mee. Wel moet ik veel toetsen inhalen maar dat gaat gelukkig goed.


Heb je zelf een voorbeeld?
Mijn voorbeeld is Mikaela Shiffrin. De wereldkampioen skiën uit Amerika.


Heb je iets heel leuks meegemaakt met je sport?
Ik ben met mijn team naar Oostenrijk gegaan om daar Engelse wedstrijden te skiën, de super G (Super Giant Slalom). Hier staan de palen erg ver uit elkaar. Dit was een leuke ervaring.


Heb je andere hobby’s of sporten?
Vroeger heb ik geschaatst en deed ik aan mountainbiken, maar daar heb ik nu geen tijd meer voor.

 

Tekst: Wendy Vroedsteijn, wendyvroedsteijn.nl

-goede doel-