B 7Lisa Hoeverts, 14 jaar

Softbal op hoog niveau

Welke Vereniging?
Toen ik 5 jaar was, zat ik bij Birds in Zoetermeer. Toen ik 10 was heeft mijn vader mij opgegeven voor de Wintertraining van Andre Prins, hierbij mocht ik ondanks mijn leeftijd toch meedoen met de try-out van Blue Angels (een regioteam op het allerhoogste niveau). Dus vanaf die tijd speelde ik naast de normale competitie voor Birds ook nog mee aan de Topsport competitie van Blue Angels. Ik ben voor de start van het seizoen 2016 overgestapt naar Braves in Gouda omdat ik daar op het voor mij hoogst haalbare niveau kon spelen. Ik heb in dat jaar ook voor het eerst mee gedaan aan de senioren competitie (2e klasse), daarvoor kreeg ik dispensatie want ik was pas 13 en je mag eigenlijk pas vanaf je 14e mee doen in de senioren competitie.
Voor het begin van dit seizoen (2017) ben ik gevraagd om naar BA Gophers (opleidingsteam van Blue Angels) te komen om te spelen in de 1e klasse senioren competitie. BA Gophers is een team met veel talentvolle speelsters.

 

F 10

Hoe lang train je al?
Ik ben begonnen toen ik 5 jaar was en dus al 9 jaar bezig met softballen.

 

Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week?
Dat is afhankelijk van de tijd van het jaar. Buiten het seizoen train ik 2 per week, ongeveer 3-4 uur en voornamelijk in het weekend. Gedurende het seizoen train ik voor de competitie 3x per week ± 2-3 uur. Voor het U16 Nederlands team trainde ik nog eens 2 uur in de week.

 

Wat is je beste prestatie tot nu toe?
Die is lastig om te kiezen.
Mijn 'over the fence' homerun is het eerste wat in me opkomt. In 2016 met mijn vorige club Braves uit Gouda deed ik mee aan een internationaal toernooi in Rammstein (Duitsland, de Amerikaans vliegbasis). We speelden tegen mijn huidige club Gophers en toen sloeg ik een homerun over het hek. Dat was echt te gek. Ik heb die bal mee gekregen.
Wat ik ook super cool vond, is dat ik dit jaar werd geselecteerd voor het Nederlands team U16. Dat had ik niet verwacht, want er zijn zoveel goeie meiden en ik ben nog erg jong. We gingen met een super sterk team naar Ostrava, Tsjechië en werden ook echt Europees Kampioen U16. Echt super om in het pak van TKOTN (The Kingdom Of The Netherlands) te mogen spelen.
Ik heb dit jaar ook meegedaan aan de Junior League Softbal in Hoofddorp. Hier heb ik de NK finale gegooid en gewonnen. We mochten Nederland vertegenwoordigen op het EK Junior League Softbal in Moergestel. Ik mocht ook hier weer de finale gooien en we wonnen waardoor we naar de World Series in Amerika (Kirkland, Washington bij Seattle) mochten.

 

Wat wil je nog bereiken?
Mijn droom is om mee te doen aan de Olympische Spelen.

Zijn er teams waar je minder graag tegen speelt, en waarom?
Niet perse, maar teams met pitchers die een langzame gooien, vind ik geen uitdaging.

Ostrava CR 50

Waarom heb je voor Softbal gekozen, wat is hier zo leuk aan?
Mijn vader is altijd met honkballen bezig geweest en mijn grote broer zit ook op honkbal. Ik ging altijd mee naar zijn wedstrijden. Mijn ouders hebben me toen ik 5 was opgegeven voor de peanuts. Dat vond ik wel leuk, want ik kon het best aardig. Omdat er weinig meiden waren, ben ik al vroeg naar de pupillensoftbal gegaan. Wat ik er leuk aan vind, zijn de toernooien die ik kan spelen in andere landen. Ik heb al in 7 verschillende landen toernooien gespeeld.

 

Wat is belangrijk bij Softbal?

Voor mij is het belangrijk om te focussen en dat je het spel goed leert kennen. Natuurlijk is het ook belangrijk om goed naar de bal te kijken als je aan slag bent. Je hebt ook goeie techniek nodig om te slaan of te gooien anders kan je last krijgen van blessures. En kracht is ook handig voor het slaan en gooien. Het team waarmee je speelt, is ook belangrijk. Iedereen heeft een rol en je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Dat is niet altijd makkelijk want niet iedereen heeft dezelfde instelling.
Bij pitching is belangrijk dat je voor elke bal weer opnieuw focust en je niet laat gek laat maken door publiek of de tegenstanders. Mijn ouders zeggen ook altijd dat je voor alles je best moet blijven doen en er nooit vanuit moet gaan dat je al geselecteerd bent. Daarom doe ik ook altijd super mijn best, want een selectie moment is spannend.

 

Hoe voelt het om al zo jong aan grote toernooien mee te doen?
Op toernooien sta ik nooit erbij stil dat ik de jongste ben. Ik speel gewoon softbal totdat iemand weer zegt “ben je pas 14?” Het valt ook niet echt op dat ik de jongste ben omdat ik goed kan meekomen in het spel en altijd super mijn best doe. Ik ben altijd super serieus tijdens trainingen en wedstrijden.

Wat is het grappigste dat je met dit team hebt meegemaakt?
Ik heb natuurlijk al in meerdere teams gespeeld, maar in Amerika werden ik en een van mijn kamergenootjes betrapt op het uitproberen van onze nieuwe knuppel en handschoen. Die hadden we net die dag gekocht en we wilden een beetje oefenen. Buiten mocht niet dus we dachten dan gaan we toch binnen oefenen. Helaas werden we betrapt door de coaches. We verstopten ons op de WC maar dat had niet zoveel zin. Uiteindelijk werden onze spullen afgepakt door de coaches.

bekerEK2017 copy copy  Ostrava downloads 265

 

Het EK hebben jullie gewonnen, had je dit verwacht?
Intussen heb ik dit jaar 2 EK´s gewonnen.
Met TKOTN (the Kingdom of the Netherlands) U16 wist ik dat we een sterk team hadden, maar ik kende het niveau van de andere teams niet. Na het zien van de teams in Ostrava verwachtte ik wel een finale tussen Italië, Tsjechië of Nederland. Ik ben blij dat we de finale hebben gehaald en gewonnen. We hadden echt een super sterk team en de coaches waren ook echt goed.
Met het regio team van Rotterdam/Den Haag had ik niet echt verwacht dat we zouden winnen. We waren niet echt beter dan de andere teams maar door een goede klik binnen het team en goeie inzet van de speelsters hebben we uiteindelijk goed gespeeld en gewonnen. Ik was blij dat we met dit team naar Amerika gingen: we hebben veel lol gehad.

 

Ostrava downloads 319 copyHet WK hebben jullie verloren maar de ervaring en het spelen van een WK is al een hele prestatie, hoe vind je het dat je een WK hebt mogen spelen?
Ik vind het best wel tof zeker omdat ik het niet had verwacht. Ik wilde al jaren graag naar Amerika toe. Dit was het vierde jaar dat ik meedeed aan het Little League toernooi. De eerste 2 jaren hebben we het net niet gehaald op het EK (in Polen) en het derde jaar hadden we niet eens het NK gewonnen. Dit jaar was het eindelijk zo ver en stond ik onverwacht op Amerikaanse bodem te softballen, echt tof!!

 

Wat voor rol spelen je ouders bij wedstrijden en hebben zij je altijd aangemoedigd hierin?
Mijn vader gaat meestal met mij mee. Mijn moeder gaat vaak met mijn broer mee. Maar soms is het andersom. Ze rijden me naar de trainingen en wedstrijden. Mijn vader traint me ook wel eens thuis. Toen het een tijdje wat minder ging met pitching, was hij ook degene die mij heeft geholpen om weer terug te komen op het oude niveau en beter te worden. Natuurlijk zijn ze er altijd om me aan te moedigen of om er voor mij te zijn. Als mijn vader erbij is, krijg ik altijd een complete analyse over hoe het spel is verlopen: wat heb ik goed gedaan maar ook waar ik op moet letten. Dat is niet altijd leuk om te horen, maar ik luister wel en meestal weet ik ook precies wat er niet goed is gegaan.

Heb je nog tijd voor andere hobby’s of sporten?
Nee, naast softballen heb ik weinig tijd voor andere sporten. Ik zit op een normale school en ga komend schooljaar naar Havo4. Daarvoor moet ik dus echt mijn best gaan doen. Vooruitwerken is dus voor mij echt heel belangrijk wil ik nog zoveel kunnen trainen. Ik ben blij dat mijn school mij ook hierin steunt: voor de trainingen van het Nederlands team en voor de verschillende toernooien tijdens de schoolperiode heb ik vrijstelling gevraagd en ook gekregen.

 

Tekst: Jordy Bruijnius

 

-goede doel-