Eva schaatsen3

Eva de Ruiter, 9 jaar

Kunstschaatsen bij Zoetermeerse kunstrijvereniging De IJsvogels

 

Eva schaatsen2Hoe lang doe je dit al? 

Ik train al bijna 3 jaar.

Hoe vaak (hoeveel uur) per week train je? 

Dat verschilt in de winter dan train ik 2 x per week op ijs en 1 x droog. In de zomer train ik 1 x in de week in Den Haag.

Op zaterdag heb ik eerst balletles en dan schaatsen, zondag is selectie training en dan droogtraining (dit is gymoefeningen en lenigheid). Daarnaast heb ik heelys (schoenen met wieltjes) en skeelers waar ik mee kan oefenen.

Doe je ook mee aan wedstrijden?

Ik doe niet mee aan wedstrijden. Ik wil dit wel gaan doen.

Wat is je beste prestatie tot nu toe? 

Ik heb niveau C diploma. Ik heb A en B overgeslagen. Voor mijn examen moest ik bijvoorbeeld een pirouette doen . Ik vond het niet heel erg spannend, het was ook op mijn eigen schaatsbaan. Maar het was wel een beetje spannend omdat je iedereen op de tribune ziet.

Wat wil je bereiken met je sport? 

Ik wil graag prijzen winnen omdat ze zo mooi zijn. Het maakt mij eigenlijk niet uit wat voor een prijs, ik hoop gewoon prijzen te winnen.

Wat vind je het leukst aan je sport? 

Het leukste is dat ik trucjes kan doen op het ijs. Dat voelt erg leuk. Ik kan al schaatsen op mijn hurken. Met een vriendin doe ik dan alsof we in een auto zitten, we glijden dan naast elkaar over het ijs.

Wat is belangrijk bij jouw sport?

Balans is heel belangrijk en lenigheid.

Eva schaatsen5Wie is jouw voorbeeld?

De wedstrijdgroep, zij doen bewegingen die ik nog niet kan zoals een pirouette met je been gesterkt omhoog. Dat ziet er zo eng uit!

Is jouw sport Olympisch, zou je daar zelf aan mee willen doen?

Ja, kunstschaatsen is natuurlijk Olympisch! En het lijkt me erg leuk om eraan mee te doen. Die medaille wil ik ook hebben. Maar Holiday on ice is ook geweldig om te zien.

Heb je iets heel leuks meegemaakt met jouw sport?

Ja, ik heb hard geoefend en ineens kon ik achteruit schaatsen en een hupje maken zonder te vallen. Daar was ik erg blij mee. Ook ben ik op schaatskamp geweest. Daar gingen we de hele dag trainen. Zowel droogtraining als op het ijs.

Heb je nog andere hobby’s? 

Ja karate doe ik er bij. Maar minecraft vind ik ook erg leuk.

 

Tekst: Mark Neijssel 

-goede doel-