AED-OpenZó!, PVdA en Trots Zoetermeer vragen aandacht voor het probleem met de AED kasten. Deze zijn niet meer zomaar te openen sinds van meldkamer is veranderd. De verantwoording voor de kastjes is overgedragen aan winkeliers en sportverenigingen, die echter geen 24 uurs service kunnen bieden. Samen stelden de partijen vragen aan het College:

 

Zoetermeer, 20 januari 2013

Geacht college

In de krant (AD Zoetermeer) van gisteren, lezen we dat de problemen met het openen van de kasten van de AEDs nog steeds niet zijn opgelost.

Op 26 november 2012 vroeg Zó! bij de rondvraag aandacht voor de komende problemen.

Per 1 december 2012 bleken de kasten niet meer te openen vanuit de meldkamer van de ambulances.

Op 10 december 2012 werd n.a.v. een agenderingsverzoek van Zó! en Trots in de commissie Samenleving gesproken over de situatie. De meeste fracties vroegen indringend aan het college om snel actie te ondernemen. Afgesproken werd dat het college zich zou inspannen om zo snel mogelijk de acute problemen op te lossen en dat daarnaast het college aan de slag zou gaan om vóór 1 april duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheden en de borging van het functioneren van de AEDs.

Op 13 december 2012 sprak het college met de betrokken partijen en dezelfde dag volgde een memo van het college/wethouder de Jong waarin staat dat uiterlijk 14.12 de betreffende AEDs zouden zijn aangemeld bij de Meldkamer Ambulancezorg Haaglanden en dat vóór 15 januari de AEDs weer zouden zijn teruggeplaatst in de kasten waardoor de 24 uurs beschikbaarheid hersteld zou zijn.

Op 17 december 2012 meldde de wethouder in de gemeenteraad dat ‘alle 27 AEDs intussen weer zijn aangesloten op de meldkamer.’

Op 31 december 2012 zou de stichting Hart voor je Stad definitief zijn opgeheven.

In de krant lezen we dat een gemeentewoordvoerder meldt dat de gemeente een van de betrokken bedrijven zal gaan wijzen op zijn verantwoordelijkheid.

Zó! Zoetermeer maakt zich zorgen over de situatie, omdat de problemen blijkbaar nog steeds niet zijn opgelost, en het volstrekt onduidelijk is wie er op dit moment verantwoordelijk is.

Wij hebben hierover een aantal vragen, waarbij we hopen dat het college om te beginnen MET SPOED – wellicht alvast mondeling in de raad van maandag 21 januari - wil reageren op de volgende 2 vragen:

Klopt het verhaal in de krant?

Zo ja, is het college bereid om bij gebrek aan een coördinerende organisatie – de stichting is immers opgeheven – tijdelijk de verantwoordelijkheid op te pakken en organisatorisch en/of juridisch te regelen dat de kasten zo snel mogelijk 7 x 24 uur geopend kunnen worden zodat de AEDs gebruikt kunnen worden?

Daarnaast hebben wij de volgende vragen die binnen de reguliere termijn beantwoord kunnen worden:

Indien het verhaal in de krant klopt: hoe kon het gebeuren dat het college de raad meldde dat de problemen uiterlijk 15 januari opgelost zouden zijn, terwijl dit dan blijkbaar niet het geval is? Wat heeft het college na 13 december ondernomen om te controleren dat de op 13 december gemaakte afspraken volgens plan werden uitgevoerd?

Wij kunnen nauwelijks volgen welke partijen allemaal een rol spelen bij het functioneren van de AEDs. De problemen zijn voornamelijk begonnen bij de veranderingen bij de Meldkamer Ambulancezorg Haaglanden. Is het college bereid om de raad voor 1 april een feitenrelaas te sturen over de oorzaak van de problemen. Hoe kon het gebeuren dat deze problemen in Zoetermeer ontstonden? Hoe staat het met de andere gemeenten binnen het verzorgingsgebied van de meldkamer, ondervinden die dezelfde pro­blemen? Hoe zit de structuur van de AEDs met blijkbaar (meer dan) 5 verschillende partijen voor beheer, hardware, leveranties, software etc. in elkaar en is dat een gewenste situatie?

De AEDs zijn door de inmiddels opgeheven stichting overgedragen aan de (sport-)verenigingen en winkeliers en dergelijke. Daarmee wordt de zaak niet overzichtelijker. Kan het college in overleg treden met het rijk, de zorgverzekeraars en andere organisaties zoals de Meldkamer Ambulance­zorg, de Stichting Gezondheidscentra Zoetermeer en bijvoorbeeld de GGD om in beeld te krijgen wie verantwoordelijk zou moeten zijn, wat de beno­digde verspreiding van de kasten zou moeten zijn, onders wiens verantwoordelijkheid het zou moeten vallen, hoe de financiering geregeld zou moeten/kunnen worden? Kan het college hierover voor 1 april terugkoppelen aan de raad?

De Stichting Hart voor je Stad was jarenlang het 'goede doel' van Zoeter­meer Culinair, het grote Zoetermeerse evenement dat door Floravontuur met subsidie van de gemeente wordt georganiseerd. Veel Zoetermeerders hebben bedragen (‘flappen’) geschonken voor de AEDs. Naar nu blijkt is de stichting - als gevolg van géén bestuurders en wel een (belasting)schuld – opgeheven. Wij vragen ons af of er zorgvuldig is omgegaan met de giften van de Zoetermeerders. Zó! Zoetermeer verzoekt het college om een onderzoek te (laten) doen naar de financiële gang van zaken bij de stichting.

Hoogachtend,Aed-logo

Mede namens de

PvdA, de heer Nawzad Sulaiman,

Trots, de heer Harold de Wit,

Zó! Zoetermeer, Marijke van der Meer

-advertenties-

-goede doel-