JinotegaLogoVierkantEens per twee jaar organiseert het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland-Nicaragua een werkbezoek aan Nicaragua en de partnersteden. Op vrijdag 5 april reist ook een Zoetermeerse delegatie van ondernemers, vertegenwoordigers van de stichting Vrienden van Jinotega, het onderwijs en de gemeente af naar de Zoetermeerse zusterstad Jinotega. Ook wethouder Klas-Jan de Jong zal afreizen naar Jinotega. Het doel is het bespreken van de voortgang van lopende projecten en het onderzoeken van de mogelijkheden voor Zoetermeerse ondernemers in de stad.

Alle kinderen naar school

Tot nu toe lag de nadruk van de ondersteuning aan Jinotega vooral op onderwijs: alle kinderen naar school. Hierdoor kregen 2000 kinderen in Jinotega die niet naar school gingen de mogelijkheid om onderwijs te volgen. Hiervoor is nog steeds aandacht, maar inmiddels is wel de focus verlegd: van hulp naar handel. Het programma Caminando Juntos biedt ondernemers de mogelijkheid om in Nicaragua te investeren, niet alleen in onderwijs, maar ook in economische ontwikkeling. Geheel in lijn met het beleid van het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zo is in 2012 een microkredietfonds gestart. Hiermee kunnen kleine ondernemers uit Jinotega microfinanciering in combinatie met coaching aanvragen om hun bedrijf verder te ontwikkelen.

Kansen voor ondernemers

Edo Haan (wethouder Stedenbanden): “Dat er in Jinotega kansen liggen voor ondernemers staat vast. Er zijn mogelijkheden op het gebied van diversificatie van de landbouw, koeltechniek, toerisme, woningbouw, bouwen en wonen, financiering en handel. Nicaragua voert een actieve politiek om investeringen in de economie te bevorderen. Ik ben dan ook blij dat Mathieu Souren, als voorzitter van de RVOZ, samen met een aantal Zoetermeerse ondernemers meegaat om de mogelijkheden met eigen ogen te bekijken.”

Om de doelen te behalen werkt de gemeente nauw samen met de Zoetermeerse stichting Vrienden van Jinotega. Al het door de stichting ingezamelde geld wordt door de gemeente verdubbeld en daarna door het Rijk. Van al het in Zoetermeer ingezamelde geld gaat 20% naar basisonderwijs, 20% naar het beroepsonderwijs en 60% naar versterking van de lokale economie. Per jaar gaat er, na de verdubbelaars, € 200.000,- naar projecten.

-advertenties-

-goede doel-