Zaterdag 7 juni wordt in Zoetermeer de Hindostaanse migratiegeschiedenis herdacht. 152 jaar geleden werden ongeveer 35.000 mensen uit het voormalig Brits Indië, onder valse voorwendselen geronseld, om vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden naar Surinaamse verscheept te worden.
In Suriname werden deze “contractarbeiders” in de barakken van de voormalige slaven gehuisvest en op de plantages aan het werk gesteld. Het ILOZ organiseert samen met betrokken nazaten een bijzonder programma in Zoetermeer: herdenken en vieren. Let op! Aanmelden verplicht op www.iloz.org.
Het evenement vindt plaats in het Entreegebouw, Boerhaavelaan 33 in Zoetermeer. De inloop is vanaf 13.30 uur. Aanvang 14.20 uur. Toegang programma is geheel gratis. Voor het uitgebreid buffet wordt 5 euro en per glas frisdrank 1 euro gevraagd. Op het middagprogramma, dat in het teken staat van herdenken, is er een zeer interessante lezing door Janneke Stegeman: ‘Zijn Nederlanders Werkelijk Zo Vrij en Tolerant’? Daarnaast wordt door een van de nazaten, een stuk persoonlijke familiegeschiedenis uit die tijd gedeeld. Er zijn lezingen over het Christelijk en Islamitische perspectief. Een panelgesprek met o.a. Tanja Jadnanansing, Pavan Marhe en dialoog met het ook het publiek zullen het slotstuk van het middagprogramma vormen. Het geheel wordt prachtig omlijst door muzikale intermezzo’s door Angel Aruna. Zij weet de story van deze zogenaamde contractarbeiders op een zeer mooie wijze ‘tot leven te brengen’. Met haar prachtige stem weet ze voortreffelijk te raken.
Een buffet met heerlijke traditionele Hindostaanse gerechten (non- vega, vega en halal) markeert de overgang tussen het middag- en het avondprogramma: van 18:00 tot 19:00 uur. Vanaf 19:20 uur start een prachtig avondprogramma dat in het teken staat van vieren van de kracht en doorzetting die zowel deze contractarbeiders, als de generaties daarna hebben getoond. Met zintuigen strelend Indiase klassieke muziek door Siddharth Kishna en ensemble. Opgevolgd door de “Nightingale” Madhu Lalbahadoersing, Berry Damrie onder muzikale begeleiding van Shiraaz Ramdjan en esemble.
Dit programma is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, en bijdragen van Fonds 1818 en Stichting Haella.