Afro-Surinaamse rituele bewassing

Array ( [can_edit_events] => 0 [can_post_events] => 0 [can_repeat_events] => 0 [event_moderation] => 1 [can_delete_events] => 0 [can_register] => 1 [can_unsubscribe] => 1 [can_download] => 1 [can_upload] => 0 [can_create_categories] => 0 [tag_moderation] => 0 [can_add_locations] => 0 [can_edit_locations] => 0 [can_approve_events] => 0 [can_approve_tags] => 0 [can_change_options] => 1 [can_select_speakers] => 1 [can_add_speaker] => 0 [can_select_sponsors] => 1 [can_add_sponsor] => 0 [can_confirm_tickets] => 0 [limit_events] => 0 [enable_registration] => 1 [can_create_tickets] => 1 [enable_discounts] => 1 [default_category] => 0 [default_location] => 0 [can_view_subscriptions] => 0 [can_edit_subscriptions] => 0 [can_delete_subscriptions] => 0 [can_change_subscriptions] => 0 [can_scan] => 0 )
Beginnend op mei 18, 14:30
Categorieën: Activiteiten, Activiteit logo

foto Vereniging Paloeloe 2Ricardo Lemmer, geboren in Suriname, is door het toedoen van de Aflegvereniging Trouw betrokken geraakt bij het verrichten van de laatste zorg en het ondersteunen bij rouwprocessen. Op zondag 18 mei praat Ricardo u graag bij over de Afro-Surinaamse rituele bewassing en de fasen van rouwverwerking.

U kunt dit meemaken op zondag 18 mei 2025, van 15.00 tot 17.30 uur aan het Abdissenbos 15 in Zoetermeer (inloop van 14.30 uur). De toegang voor leden van Vereniging Paloeloe is gratis, belangstellenden betalen € 5,00 per persoon ter plekke. Pinnen is mogelijk.

Ricardo vertelt: “Het is 15 jaar geleden, dat ik de eerste stappen zette bij het afleggen van overledenen. Als het gaat over de rituele bewassing stelt hij, dan is het voor eenieder die er om vraagt. Het kunnen cliënten zijn uit een gemengd huwelijk, of een autochtone Nederlander, en of een Surinaamse Hindoestaan. De deur van aflegverenging Trouw staat voor eenieder open”.

Op de vraag wat de verbinding is tussen hem en de Federatie van Aflegverenigingen Nederland vertelt hij het volgende: “Het initiatief tot een Federatie van afleggers gaat ongeveer 20 jaar terug. Toentertijd zijn pogingen ondernomen om een Federatie op te richten, maar dat stuitte op startproblemen. Vervolgens werd in 2014 mede door hem een tweede poging ondernomen om de Federatie weer leven in blazen, en dat is gelukt. De Federatie Surinaamse aflegverenigingen omvat 35 lid verenigingen in het land, en is bijgeschreven bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Ricardo Lemmer fungeerde de eerste 9 jaren tot 2022 als voorzitter van de Federatie.

foto Vereniging Paloeloe 1

De toegevoegde waarde van Federatie Surinaamse aflegverenigingen Nederland vervolgt Ricardo, is onder andere kennisdeling tussen de 35 aflegverenigingen, en het onderhouden van contacten met de uitvaartinstellingen.

Daarnaast wordt er eenmaal per jaar een Dinari Dé (Landelijke dag van de dienaren) georganiseerd met een thema. Dienaren zijn vrijwilligers die na inwijding de laatste zorg verrichten bij overledenen en families bijstaan met rouwverwerking”.

Ricardo Lemmer is geboren in Suriname en woont al 55 jaren in Nederland. Hij is master management & innovatie, ervaringsdeskundige en adviseur op diverse samenlevingsdomeinen, te weten: Diversiteit en Inclusie, Koloniaal- en Slavernijverleden, Emancipatorische zaken, en Pastorale diensten.

Door: Garry Louz
Foto 1: Ricardo Lemer (links) met vrijwilligers
Foto 2: Demonstratie bewassing
Bron foto: Vereniging Paloeloe

-goede doel-